Belg gemiddeld minder blootgesteld aan ioniserende straling (FANC)

De gemiddelde Belg wordt jaarlijks blootgesteld aan een dosis ioniserende straling van 4 millisievert (mSv) per jaar. Dat blijkt uit een schatting op basis van gegevens uit 2015. Dit is een daling van 1 millisievert ten opzichte van de vorige schatting van de bevolkingsdosis uit 2010, zo meldt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).

De oorzaak van deze daling is volgens het FANC tweedelig. Bij de schatting werd rekening gehouden met aangepaste waarden voor de gemiddelde radonconcentratie in België. Daardoor is de geschatte dosisbelasting door het inhaleren van natuurlijke radionucliden gedaald, aldus het FANC.

Verder is ook de geschatte dosisbelasting als gevolg van medische blootstellingen gedaald. Dit omvat een virtuele daling die het gevolg is van een vernieuwde nomenclatuur voor CT-onderzoeken, die een meer gedetailleerde inschatting van de medische dosisbelasting toelaat. Daarnaast is er ook een werkelijke daling van de patiëntendosis door een geleidelijke vernieuwing van het toestellenpark en door optimalisatie. Dit wil echter niet zeggen dat de overconsumptie van de medische beeldvorming volledig verdwenen is, aldus het FANC.

Medische toepassingen zijn in 2015 goed voor 39 pct (of 1,5 millisievert per jaar) aan ioniserende stralingen, tegen 10 pct als gevolg van aardstraling en 35 pct (of 1,4 millisievert per jaar) interne blootstelling door inhalatie van natuurlijke radionucliden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.