Anti-IL6-medicijnen verbeteren vooruitzichten gehospitaliseerde coronapatiënten (WHO)

Ontstekingsremmers die de effecten van de afweerstof interleukine-6 (IL6) blokkeren, gebruikt in samenwerking met corticosteroïden, verbeteren de vooruitzichten van patiënten met ernstige of kritieke COVID-19. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in nieuwe aanbevelingen op basis van een studie die dinsdag in het medische tijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA) is gepubliceerd.

Uit een nieuwe analyse van 27 gerandomiseerde onderzoeken in 28 landen, met bijna 11.000 patiënten, blijkt dat de behandeling van gehospitaliseerde coronapatiënten met IL6-blokkers (tocilizumab en sarilumab) het risico op overlijden en de nood aan mechanische beademing vermindert.

Uit de studie blijkt dat de IL6-blokkers het best werken als ze toegediend worden samen met corticosteroïden. Bij gehospitaliseerde COVID-19-patiënten vermindert het risico op overlijden met 17 procent, vergeleken met het gebruik van corticosteroïden alleen. Bij patiënten die niet mechanisch beademd worden, daalt de nood aan mechanische beademing of het risico op overlijden met 21 procent.

Association Between Administration of IL-6 Antagonists and Mortality Among Patients Hospitalized for COVID-19: A Meta-analysis

  • Association Between Administration of IL-6 Antagonists and Mortality Among Patients Hospitalized for COVID-19A Meta-analysis

    The WHO Rapid Evidence Appraisal for COVID-19 Therapies (REACT) Working Group

    JAMA. Published online July 6, 2021. doi:10.1001/jama.2021.11330

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.