Brusselse en Waalse jongeren kunnen boosterprik in Vlaanderen halen

Volledig gevaccineerde Brusselse en Waalse jongeren tussen 12 en 17 jaar kunnen, indien ze dat wensen, een boosterprik halen in de Vlaamse vaccinatiecentra. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke beslist. De praktische details worden op dit moment nog uitgewerkt, zo meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Sinds woensdag kunnen jongeren tussen 12 en 17 jaar in Vlaanderen op eigen initiatief een boosterprik krijgen. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke besliste om de booster op vrijwillige basis aan te bieden, in afwachting van een advies van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA en van de Hoge Gezondheidsraad. Ook jongeren uit Brussel en Wallonië, waar een booster momenteel nog niet wordt aangeboden voor deze leeftijdscategorie, kunnen zich dus in Vlaanderen aanbieden.

"Vlaanderen heeft beslist om 12- tot 17-jarigen uit Brussel en Wallonië die zich aanbieden in de vaccinatiecentra in Vlaanderen, niet te weigeren", verduidelijkt Carmen De Rudder, woordvoerster van Beke. Eerder had Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, gezegd dat daarover een "principiële beslissing" werd genomen op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid, maar dat werd nadien ontkend door het kabinet van Waals minister van Volksgezondheid Christie Morreale, die de IMC Volksgezondheid voorzit.

Er dient nu wel nog bekeken te worden hoe alles organisatorisch geregeld zal worden.

Volgens Bruzz zijn er in de praktijk wel degelijk vaccinatiecentra die Brusselse jongeren zullen weigeren. Zo geven Vilvoorde, Tervuren, Zaventem en Wemmel aan enkel jongeren uit het eigen grondgebied een booster te zullen aanbieden. "Wij hebben noch de capaciteit, noch de middelen, mensen of tijd om ook de Brusselse jongeren te vaccineren," aldus burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte.

Dirk Devroey, die het vaccinatiecentrum in Tervuren coördineert, hekelt de communicatie vanuit de overheid. "Met de vaccinatiecentra is hierover nog geen contact geweest en wij zijn not amused met deze manier van werken en communiceren", klinkt het. Naast de praktische bewaren, werpen de burgemeesters ook nog medische en legale bezwaren op.

Het Nederlandse persagentschap ANP meldt dat ook Nederlandse jongeren wel eens naar Vlaanderen zouden kunnen afzakken voor een boosterprik. Daarover heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid nog geen signalen opgevangen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.