Leerkrachten zullen na een langdurige ziekte eenvoudiger kunnen terugkeren naar de klas. Vandaag moeten ze minstens de helft van hun opdracht weer opnemen, maar vanaf 1 januari 2023 wordt tewerkstelling vanaf 20 procent mogelijk. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
"Op dit moment zien we dat veel langdurig zieken volledig in ziekteverlof blijven omdat halftijds starten te zwaar is. De regelgeving stond een stapsgewijze en menselijke terugkeer al lang in de weg", legt Weyts uit. Zo kan je na een periode van ziekteverlof deeltijds gaan lesgeven via het stelsel van verlof voor verminderde prestaties wegens ziekte. Dat moet dan wel meteen halftijds en bovendien kunnen jonge leerkrachten vaak geen beroep doen op dat stelsel.
Binnenkort zullen leerkrachten na een langdurige ziekte tegen 20 procent terwerkstelling kunnen herstarten. Tijdens het verlof voor verminderde prestaties wegens ziekte zou wie kan dus al één dag per week kunnen terugkeren of enkele uren per dag opnemen. Het loon zou dan worden aangevuld met een ziekte-uitkering.
De nieuwe regelgeving zorgt er ook voor dat een gewoon doktersbriefje volstaat om ziekte te verantwoorden. Vroeger was een speciaal medisch attest verreist dat enkel voor leerkrachten bestond, maar minister Weyts schrapt dat attest nu volledig.
Voorzitter Roel Van Giel van Domus Medica reageert tevreden op de gedaalde planlast. "Wij zijn bijzonder tevreden dat de minister echt heeft geluisterd naar de bezorgdheden van de huisartsen. Dit besluit is een eerste stap naar een goede administratieve vereenvoudiging."
Ook CD&V-parlementslid Loes Vandromme is tevreden dat minister Weyts ingrijpt. De CD&V-politica klopt zelf al langer op dezelfde nagel en diende eerder deze legislatuur een conceptnota in met als doel "de re-integratie van personeelsleden in het onderwijs te bevorderen". "Verschillende leerkrachten en personeelsleden in onderwijs willen na bijvoorbeeld een lange kankerbehandeling of tijdens hun revalidatie na een ongeval op maat van hun mogelijkheden opnieuw hun opdracht opnemen. Terugkeren naar school voor 50 procent was voor velen onder hen niet haalbaar. Deze aanpassing komt zowel het individuele personeelslid als de school als de leerlingen ten goede"", aldus Vandromme.