Antwerpse Zoo klaar voor duizenden kindervaccinaties

In Zoo Antwerpen starten zaterdag de vaccinaties van de Antwerpse eerstelijnszones voor kinderen van 5 tot 11 jaar. De organisatoren hebben voor een vaccinatiedorp op maat van kinderen gezorgd, met afgeschermde hokjes waar voldoende afleiding is van de mogelijk gevreesde prik. Dit weekend worden alvast ruim 3.600 kinderen verwacht die door hun ouders zijn ingeschreven.

De boosterprik voor volwassenen vond de voorbije weken in Antwerpen vooral plaats in een grootschalig vaccinatiecentrum in Antwerp Expo, de (eerste) prik voor kinderen zal echter in een heel andere setting gebeuren. "We hebben ons vooral gefocust op het wegwerken van de angst van kinderen", zegt coördinator Jan Stroobants. "We zorgen voor afleiding: kinderen gaan bijvoorbeeld de dieren die hier op de wa nd van het hokje afgebeeld staan, kunnen aanduiden met een lichtpen. We gebruiken ook een bepaalde techniek om ervoor te zorgen dat ze de prik kunnen krijgen zonder dat ze er iets van voelen."

Na de prik, al wordt dat woord eigenlijk niet gebruikt in het kindervaccinatiedorp, moeten de kinderen niet zoals volwassenen een kwartier uitrusten op een stoeltje, maar mogen ze gaan wandelen in de aanpalende vlindertuin en het verblijf van de kleine apen. Het vaccinatiedorp benadrukt wel dat het niet gaat om een gratis Zoo-ticket in ruil voor een vaccinatie: slechts twee zalen zijn gratis toegankelijk gemaakt.

"We geven ook geen cadeautjes mee of bestempelen de kinderen niet als helden", zegt Stroobants. "Het zijn de ouders die over al dan niet vaccineren beslissen, dus dat zou een slecht signaal zijn."

Er wordt ook een zone voorzien waar kinderen die ter plaatse de prik niet zien zitten, even tot rust kunnen komen. "Maar we gaan niemand verplichten, ook niet als de ouders dat zouden vragen", verzekert Stroobants.

Hoe lang het vaccinatiedorp in de Zoo te vinden zal zijn, is nog niet duidelijk. "Woensdag gaan we zeker open en allicht ook het volgende weekend", zegt Stroobants. "Maar we houden er ook al rekening mee dat we dit op andere locaties in de zone gaan aanbieden. Alles is perfect verplaatsbaar." 

Een streefcijfer wordt bewust niet gehanteerd, klinkt het tot slot, omdat de nadruk op vrijblijvendheid ligt. "Ons enige doel is dat we de vaccinatie goed doen, als de ouders ons het vertrouwen geven om dat te doen", zegt Stroobants. "We zullen dan achteraf wel zien om hoeveel kinderen het is gegaan. Bij de 12- tot 18-jarigen was het in onze regio zowat 68 procent, allicht zal het nu nog een stuk lager zijn. Ouders twijfelen enerzijds omdat ze het belang ervan niet goed kunnen inschatten en anderzijds omdat ze zich in de plaats van hun kind stellen en dan bang worden. Het is natuurlijk waar dat kinderen van die leeftijd niet zo ziek worden van het virus, maar scholen die gesloten worden en kinderen die niet kunnen gaan sporten, dat heeft toch een grote impact op de ontwi kkeling van een kind en dat kunnen we met vaccinaties tegengaan."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.