Gezondheidspas verovert plaats in dagelijks leven Fransen

In Frankrijk is het aantal COVID-patiënten in de ziekenhuizen de voorbije drie weken met een kwart gestegen. Er liggen nu 8.700 patiënten met het virus in het ziekenhuis, zo blijkt uit cijfers van de gezondheidsautoriteiten. Intussen raakt de coronapas ingeburgerd.

Bars, restaurants, bioscopen, ziekenhuizen, vervoer: de gezondheidspas is een feit in het dagelijkse leven van de Fransen, nadat hij bijna volledig was gevalideerd door de Constitutionele Raad en ondanks straatprotest.

Aan de vooravond van de inwerkingtreding trachtte de regering gerust te stellen door te verklaren dat er een eerste week van tolerantie en inwerkingstelling van dit nieuwe instrument zou zijn. De pas is al sinds 21 juli verplicht in culturele gelegenheden en heeft de vorm van een QR-code die moet worden getoond bij een lunch in een restaurant of een drankje op een terras.

De voorbije 24 uur zijn er 498 nieuwe ziekenhuisopnames geweest, wat het totale aantal ziekenhuispatiënten met COVID op 8.685 brengt. Dat is een stijging met 25 procent tegenover de 6.922 patiënten op 17 juli, toen het aantal ziekenhuisopnames op het laagste peil lag sinds het begin van het jaar.

Het aantal patiënten op intensieve zorg is tussen 21 juli en nu zelfs gestegen met 81 procent van 859 naar 1.556. 

De voorbije 24 uur zijn in Frankrijk 30 mensen in het ziekenhuis overleden aan het virus. 

Wat het aantal gevaccineerden betreft, hebben in Frankrijk intussen bijna 45 miljoen mensen minstens één prik gekregen. Ruim 37 miljoen Fransen zijn volledig gevaccineerd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.