“La mort en face": het nieuwe literaire fenomeen van Dr. Boxho

Dr. Philippe Boxho, forensisch patholoog uit Luik, presenteerde onlangs in Charleroi zijn nieuwe boek “La mort en face”. Dit derde boek, nu al een groot succes, zal in 30 talen vertaald worden. Interview met een forensisch wetenschapper.

De lancering van het boek in de Librairie Molière in Charleroi was op zich al spectaculair. Er stroomden voormalige ministers, artsen en tientallen andere mensen toe om 20.00 uur om dit nieuwe fenomeen te bespreken of te bekijken. Om middernacht stonden tientallen mensen buiten de boekhandel te wachten op een speciale signeersessie.

Dr. Philippe Boxho, al 30 jaar forensisch arts, hoogleraar forensische geneeskunde, directeur van het Instituut voor Forensische Geneeskunde van de Universiteit van Luik, lid van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België, lid van de Nationale Orde van Artsen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UZ Luik, publiceert zijn derde boek: “La mort en face”, na “Les morts ont la parole” en “Entretien avec un cadavre”. “Ik ben altijd zalig optimistisch geweest. Ik ben up-to-date in mijn dagelijkse werk en dat is het belangrijkste”, vertelt hij.

Werk van forensisch wetenschappers promoten

Waar komt dit succes vandaan? “Dat weet ik niet. Er zijn een paar aanknopingspunten. Forensische geneeskunde is een weinig bekend onderwerp bij het grote publiek. Er is maar één Franse serie, Balthazar, die qua forensische wetenschap heel dicht bij de werkelijkheid staat. De rest, vooral de Amerikaanse series, staan ver van de realiteit af. Ik wilde dat we de echte forensische geneeskunde leerde kennen, het soort dat in het veld gebeurt, met echte artsen.

Boodschap voor de toekomstige regering

Er heerst nog steeds een groot tekort in de sector: “Er komen nog steeds jonge artsen bij. Er zijn 12 forensische artsen in België en 12 in opleiding. 24 voor een land als het onze is niet genoeg. In de jaren 2000 waren we met 40."

Wat moet de nieuwe regering doen voor deze sector? “Toen de toekomstige regering begon met werkvergaderingen, waren er contacten, maar sindsdien niets meer. Toch moeten we meer investeren in wetenschappelijk onderzoek voor forensische geneeskunde, maar ook voor het dagelijkse werk van de betrokken artsen en teams.”

Arts zijn, geen priester

Gelet op het tekort, kun je je afvragen: Is geneeskunde moeten studeren geen belemmering om forensisch arts te worden? "Dezelfde vraag wordt gesteld aan psychiaters en chirurgen. Toch is dit fundamenteel. Om te begrijpen hoe iemand sterft, moet je de ziekte begrijpen, dus moet je geneeskunde gestudeerd hebben.

Hij erkent dat het emotioneel een moeilijke job kan zijn: “Bij baby's, jonge kinderen, adolescenten of jonge volwassenen geef ik toe dat ik me niet goed voel als ik een autopsie moet doen. De ouders ontmoeten is ook een moeilijk moment om de feiten uit te leggen. Daarbij moet ik altijd uitleggen dat de enige mogelijke doodsoorzaak de oorzaak is die ik kan bewijzen.

"Ik ben geen schrijver"

De man die tot nu toe meer dan 200.000 boeken heeft verkocht, blijft kalm als altijd: “Het begon allemaal met een RTBF-podcast die meer dan 10 miljoen keer is bekeken, waarin ik drie verhalen vertel die in de boeken staan.” Hij bekent echter dat hij niet kan schrijven: “Ik ben niet literair. Ik vertel verhalen zoals ik ze vertel. Ik ben geen schrijver. Misschien is dat een andere reden voor zijn succes."

Dr. Boxho zegt het ronduit: “Ik lach om de dood, maar niet om de doden. Ik lach niet om mensen. Ik lach om de manier waarop mensen sterven. Een man die zichzelf 14 keer doodschiet... dat is een wereldrecord!

Hij spreekt een relatief jong publiek aan: “Mijn verhalen zijn forensisch waargebeurd. Daar hou ik van. Ik heb de voornamen veranderd in die van mijn vrienden, mijn honden, mijn vrouw...”.

De uitgeverij brengt meteen 300.000 exemplaren uit van zijn boek, dat wordt vertaald in meer dan 30 talen (VS, VK, Italië, Spanje, Azië, Scandinavië...). Volgens zijn uitgever is dit veruit het grootste succes voor een Belg in de afgelopen 10 jaar. Hij verkocht dit jaar evenveel boeken als Amélie Nothomb of Éric-Emmanuel Schmitt. Er staat zelfs een tv-serie op stapel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    30 augustus 2024

    Het leven zoals het IS en zoals het WAS , in mensentaal , dank U !