Immuniteit hoog in Brussel: bijna 300.000 besmettingen in afgelopen zes maanden

In de afgelopen zes maanden hebben in het Brussels gewest 282.000 mensen positief getest op het coronavirus. Meer dan de helft van hen was al gevaccineerd. De immuniteit ligt daardoor vrij hoog, zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. Intussen is de omikrongolf officieel voorbij in de hoofdstad, want alle besmettingscijfers zetten de dalende trend voort.

In totaal hebben 282.000 Brusselaars ouder dan twaalf jaar positief getest in de afgelopen zes maanden. Van die groep zijn er 116.000 personen, ofwel 41 procent, die bij hun besmetting niet-gevaccineerd waren. Daarnaast waren 120.000 personen, goed voor 43 procent, op het moment van hun positieve test al dubbel gevaccineerd en de overige 36.000 besmette personen hadden al een boosterprik gekregen.

"Plus het feit dat er waarschijnlijk een heel aantal positieve mensen niet getest is, maakt dat we denken dat een heel deel van de bevolking nu een goede immuniteit heeft", stelt Neven. 

Na het stopzetten van het testen van hoogrisicocontacten, bleef 10 tot 15 procent van de positieve gevallen mogelijk onder de radar in januari en februari. "Nu blijft de vraag hoe lang de immuniteit van een besmetting blijft. We weten dat de immuniteit van een booster, zelfs na het doormaken van de ziekte, nog betere en langere bescherming biedt. Ook tegen nieuwe varianten", verduidelijkt Neven.

In het Brussels gewest is nu 61 procent van de gehele bevolking dubbel gevaccineerd. Van alle personen die in aanmerking komen voor een boosterprik heeft 60 procent een derde dosis gekregen. Onder de 65-plussers die al dubbel gevaccineerd waren, heeft al 82 procent een boosterprik gekregen.

De besmettingscijfers dalen stevig in de hoofdstad. De incidentiegraad in Brussel ligt nu op 2.263 besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen en dat is een halvering tegenover vorige week. De r-waarde ligt op 0,61, ver onder 1. Het aantal tests liep in een week ook terug van een gemiddelde van 10.000 per dag naar 6.500 per dag. De positiviteitsgraad bedraagt nog 25,3 procent. Die dalende trend zet zich ook voort in de bezetting op de diensten intensive care. Daar is nu 25 procent van de bedden bezet, tegenover 31 procent vorige week.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.