Koningin Mathilde gaat aan boord van ziekenhuisschip de Global Mercy in Antwerpen

Koningin Mathilde heeft deze voormiddag in de Antwerpse haven een bezoek gebracht aan de Global Mercy, het grootste privéziekenhuisschip ter wereld. Het is een project van de internationale liefdadigheidsinstelling Mercy Ships. De koningin kreeg een rondleiding langs de ziekenhuisafdeling, de operatiekamer, de brug en de school. Ze ging in gesprek met vrijwilligers en sprak haar bewondering uit voor het werk dat Mercy Ships verricht.

In september meerde het schip aan in Antwerpen. Het is gloednieuw. Het werd in China gebouwd en de voorbije maanden afgewerkt in Antwerpen. 

De Global Mercy is 174 meter lang en 29 meter breed. De ziekenhuisoppervlakte is 7.000m², er zijn 199 ziekenhuisbedden, 6 operatiekamers, een ct-scan enzovoort,?

"De bedoeling is dat we met het schip de komende 50 jaar duizenden en duizenden mensen gaan helpen", legt Bert Van Dijk, voorzitter van Mercy Ships België uit aan de koningin. "We willen levens redden en gezondheidszorg bij de allerarmsten, met name in Afrika, brengen." De koningin is een pleitbezorgster van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Toegankelijke gezondheidszorg is één van die doelen.

Bij Mercy Ships draait alles op vrijwilligers en donaties. Aan boord werken en leven er zo'n 650 vrijwilligers. Sommigen verblijven heel lang aan boord, zelfs jaren, vaak met heel hun gezin. Koningin Mathilde bezocht de school en deed een praatje met de kinderen. Antwerps gouverneur Cathy Berx en haven-CEO Jacques Vandermeiren vergezelden de vorstin. 

Binnenkort vertrekt de Global Mercy naar Rotterdam voor een promotietour. In mei gaat het dan via de Canarische eilanden naar Senegal, waar het eind mei in Dakar zal aanmeren. De lokale bevolking zal op het schip terechtkunnen voor medische hulp, zoals voor het verwijderen van tumoren of voor tandzorg.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.