Overstromingen in Wallonië: opgelet voor legionella en E.Coli (CMG)

Na de overstromingen van juli in een groot deel van Wallonië geldt de aangifteplicht voor verscheidene ziekten, zowel bij getroffenen als bij vrijwilligers die hen te hulp zijn geschoten. Het College van Huisartsgeneeskunde (CMG) roept op tot waakzaamheid. Er zijn immers al diverse gevallen van legionella en E.Coli-infecties gemeld.

Naast legionellose zijn inderdaad ook gevallen van E. Coli-infecties gesignaleerd, waarbij verscheidene gevallen van hemolytisch-uremisch syndroom (HUS), veroorzaakt door shigatoxine-afscheidende E.Coli. Deze ziekten kunnen zowel voorkomen bij slachtoffers van rampen als bij mensen die hen hebben geholpen. Hoewel adolescenten en volwassenen niet vaak worden getroffen, kunnen mensen met een verzwakt immuunsysteem, ouderen, alcoholverslaafden of mensen die kanker hebben, evenals kinderen (vooral kinderen jonger dan vijf jaar), een ernstiger ziekte ontwikkelen.

HUS kan worden opgelopen:

> Van het eten van onvoldoende gekookt vlees of besmette zuivelproducten;

> Na de consumptie van besmet water;

> Via faecaal-orale weg na contact met besmette handen.

De volgende symptomen moeten daarom worden opgevolgd: ecchymose (daling van de bloedplaatjes) / bleekheid (anemie); diarree (soms bloederig) met buikpijn; verandering in de algemene toestand; donkere urine (veranderde nierfunctie).
De behandeling is symptomatisch; het gebruik van antibiotica is tegenaangewezen omdat de bacterie meer toxines kan vrijmaken en sommige studies hebben een verhoogd risico aangetoond op ontwikkeling van HUS post antibiotica bij kinderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.