Huisartsen nieuwe richtlijnen: voorkeur voor telefonische raadpleging

Huisartsen hebben nieuwe richtlijnen gekregen van onderzoeksinstituut Sciensano. Ze moeten de voorkeur geven aan telefonische raadplegingen, geen rekening meer houden met de reisgeschiedenis van de patiënt en ze mogen enkel in uitzonderlijke gevallen nog stalen afnemen.

De vernieuwde richtlijnen luiden als volgt: als een huisarts in een telefonisch gesprek vaststelt dat de patiënt milde symptomen vertoont, wordt hij thuis geïsoleerd tot de symptomen volledig verdwenen zijn.

Als de patiënt contact heeft gehad met een zorgverstrekker, moet die op de hoogte gebracht worden door de patiënt. Artsen krijgen de instructie om een attest voor werkongeschiktheid voor zeven dagen te schrijven, waarbij de patiënt het huis niet mag verlaten.

Als de patiënt ernstige symptomen heeft, moeten huisartsen hem of haar verwijzen naar het ziekenhuis. De huisarts moet dan het ambulancepersoneel en het ziekenhuis verwittigen dat er een mogelijke COVID-19-patiënt op komst is met zorgwekkende klinische toestand.

Huisartsenvereniging Domus Medica staat achter de nieuwe richtlijn, zegt voorzitter Roel Van Giel. De organisatie heeft ook al overleg gepleegd met het RIZIV over de betaling van de telefonische consultaties via het derdebetalerssysteem. "Er komt een nieuwe nomenclatuurcode. Tegen maandag zou dat in orde moeten zijn", zegt Van Giel.

Begin deze week werden door de huisartsenkring Gent al gelijkaardige tips gegeven.

> Lees ook: voorstel vergoeding teleconsult

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.