Houding van gezondheidsprofessionals in Frankrijk en Franstalig België ten opzichte van vaccinatie tegen apenpokken

Bij het opnieuw opduiken van apenpokken (of een infectie met monkeypox virus (MPV)) buiten West-Afrika in 2022 waren vooral mannen die seks hebben met mannen (MSM) betrokken. Het risico op infectie bij gezondheids­professionals bestaat, hoewel het als beperkt wordt beschouwd als de persoonlijke beschermingsmiddelen correct worden gebruikt. Er zijn gevallen van nosocomiale overdracht beschreven bij eerdere epidemieën, maar ook bij de huidige epidemie na een prik met een naald. Het virus wordt inderdaad in ruime mate aangetroffen in de omgeving van gehospitaliseerde patiënten met apenpokken. Daarom beveelt de WHO aan om gezondheidsprofessionals die het risico op blootstelling lopen, te vaccineren met pokkenvaccins van de nieuwe generatie. We weten dat ook gezondheidsprofessionals (GP’s) aarzelen om zich te laten vaccineren, zoals blijkt uit studies over vaccinatie tegen griep of covid-19. Factoren die de acceptatie van een vaccin onder de GP’s beïnvloeden zijn onder meer productveiligheid en vertrouwen in de autoriteiten, maar ook de perceptie van het ziekterisico of een gevoel van ongenaakbaarheid.

Om de aanvaarding van een vaccin voor de preventie van een MPV-infectie onder GP’s te beoor­delen, werd tussen juni en augustus 2022 een online enquête gehouden onder GP’s in Frankrijk (Saint-Étienne en Parijs) en Franstalig België (Brussel & Wallonië). Uit de resultaten blijkt dat slechts 55,4% van de ondervraagde GP’s pokkenvaccinatie zou aanvaarden als er specifieke aanbevelingen voor de GP’s zouden worden gedaan. De aanvaardingsgraad lag hoger in geval van aanbevelingen voor de algemene bevolking (79,1%). Interessant genoeg voelde slechts een minderheid van de respondenten zich bedreigd door besmetting met MPV (11%) of bezorgd over de huidige epidemie (21,9%). Deze resultaten wijzen erop dat de communicatie, voornamelijk in de media, waarin een MPV-infectie wordt voorgesteld als een goedaardige infectie die voorkomt bij MSM, een gevoel van ongenaakbaarheid in de hand kan hebben gewerkt bij de ondervraagde GP’s.

Ten slotte werden, in overeenstemming met eerdere studies over de aarzeling ten opzichte van vaccins bij GP’s, verschillende factoren geïdentificeerd die een invloed hebben op de aanvaarding van pokkenvaccins in de context van de MPV-epidemie. Verpleegkundigen en zorgverleners zijn minder geneigd het vaccin te accepteren dan apothekers en artsen. Vertrouwen in instellingen, overheidsinstanties, de media en farmaceutische bedrijven, alsook het enthousiasme om zich bij de start van de campagne in 2020-2021 tegen covid-19 te laten vaccineren, werden ook in verband gebracht met een grotere aanvaarding van het vaccin.

De resultaten van dit onderzoek wijzen dus op het belang van communicatie gericht op het beroepsrisico bij het promoten van vaccinatie tegen een (her-)opkomende ziekte met risico op beroepsmatige overdracht zoals MPV. De factoren die klassiek worden geassocieerd met vaccinatieweigering bij GP’s tonen het belang aan van een opleiding vaccinologie voor alle GP’s, zowel in de basisopleiding als in de bijscholing, in combinatie met duidelijke communicatie van gezondheids-/overheidsinstanties over de risico’s en voordelen van vaccinatie.

  • 1. Deputy Head of Clinic, Department of Infectious Diseases, CHU Saint-Pierre

    2. F.R.S-FNRS Post-doctorate Clinical Master Specialist, Institute for Medical Immunology, Université Libre de Bruxelles (ULB)

    3. Scientific Collaborator, School of Public Health, Université Libre de Bruxelles (ULB)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.