In Brussel wordt een steeds groter percentage positieve coronatests vastgesteld. "Dat is verontrustend. Ik denk dat een Antwerpse situatie in Brussel helemaal niet veraf is", zo heeft Kenneth Coenye, de hoofdarts van de Kliniek Sint-Jan in Brussel, woensdagavond verklaard in een reportage van Terzake op Canvas.
"Wij doen vijfhonderd test per week ongeveer in ons ziekenhuis Kliniek Sint-Jan. De laatste tien dagen zitten we gemiddeld met 6,8 procent positieve resultaten. Dat is veel hoger dan eind juni. Toen hadden we 0,8 procent positieve tests. Dat was toen ongeveer het nationale gemiddelde", zegt Coenye.
Volgens Terzake stijgt ook het aantal positieve tests in andere Brusselse testcentra. Ook in Anderlecht gaat het om ongeveer 7 procent positieve tests. In Oudergem en Laken ligt het percentage rond de 3 à 4 procent.
De hoofdarts spreekt van een verontrustend situatie in de hoofdstad. "Ik denk dat een Antwerpse situatie hier in Brussel helemaal niet veraf is. We zitten met een gelijkaardige populatie in het centrum van Brussel als in de zones van Antwerpen waar de problemen zich vandaag voordoen. Het gaat om mensen die vaak met grote aantallen in dezelfde woning wonen en over mensen voor wie een groot deel van hun leven op straat afspeelt. Dat maakt dat in die concentratie van mensen het virus veel gemakkelijker wordt verspreid."
Coenye stelt ook vast dat heel wat mensen met een migratieachtergrond positief testen. "We hebben veel mensen met de dubbele nationaliteit die bijvoorbeeld naar Marokko wilden reizen die een test ondergaan. Dat zijn dertigers en veertigers. Onze grote angst is dat die mensen hun ouders en hun grootouders gaan besmetten."
Misschien mochten uw zeer recente talrijke media interventies ook wel even op die mogelijkheid focussen @dokter_devroey
— De Clercq Luc (@DeClercqLuc) July 29, 2020
Is geen persoonlijk verwijt, maar ik vind wel dat u niet getuigde van een wetenschappelijke benadering