De helft van alle Belgische vrouwen laat zich - zoals aanbevolen - minstens om de drie jaar controleren op baarmoederhalskanker. Dat blijkt uit een bevraging bij duizend vrouwen in opdracht van MSD.
Januari is traditioneel een actiemaand tegen baarmoederhalskanker. MSD stelt dat "slechts de helft van de vrouwen in ons land zich om de drie jaar laat controleren omdat ze niet graag naar de dokter gaan of er geen tijd voor maken".
Volgens Kom op tegen Kanker bedroeg de zogenaamde dekkingsgraad in Vlaanderen voor 2021 nog 63 procent. "Dat is redelijk en ligt in de lijn van de gezondheidsdoelstellingen van de Vlaamse overheid (65 procent)", aldus Kom op tegen Kanker. Op zich doet Vlaanderen het dus zeker niet slecht, klinkt het bij de organisatie. "In Wallonië is de graad veel lager, bovendien vallen sommige vrouwen buiten de statistieken omdat ze zich om de vier jaar laten controleren."
Verder blijkt uit het onderzoek van MSD dat de meeste vrouwen de oorzaak van baarmoederhalskanker - HPV of Humaan Papilloma Virus - wel kennen, maar "onvoldoende op de hoogte zijn van vaccinatie en andere preventiemiddelen". De helft van de bevraagde vrouwen denkt dat het niet relevant is om zich te laten vaccineren na een bepaalde leeftijd.
Elk jaar krijgen zowat zeshonderd Belgische vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker, "al zouden heel wat gevallen vermeden kunnen worden door screening", stelt Peter van Dam, oncoloog aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. In ons land wordt een uitstrijkje nochtans elke drie jaar volledig terugbetaald voor vrouwen tussen 25 en 65 jaar.
"Helaas neemt dertig procent van de vrouwen niet deel aan de screening in Vlaanderen", aldus nog van Dam. "Vaccinatie en screening zijn echter onze belangrijkste wapens in de strijd tegen HPV-gerelateerde kankers." De vaccinatie wordt gratis aangeboden aan alle Belgische jongeren in het eerste of tweede middelbaar.