Gynaecoloog uit Turnhout krijgt vier jaar cel met uitstel voor verkrachting zes patiënten

Het Antwerpse hof van beroep heeft donderdag de schuld bevestigd van een 60-jarige gynaecoloog uit Turnhout aan het aanranden en verkrachten van zes patiënten. Hij werd veroordeeld tot vier jaar cel, volledig met uitstel. De correctionele rechtbank van Turnhout had van die vier jaar nog één jaar effectief opgelegd.

Ben V.R. stond terecht voor het aanranden en verkrachten van acht patiënten in de periode dat hij als gynaecoloog werkte voor het AZ Turnhout. In 2014 stapte een eerste slachtoffer naar de politie, gevolgd door een tweede in 2015. Het AZ Turnhout ontsloeg Ben V.R. in 2018. Toen de reden voor zijn ontslag bekend raakte via de media, meldden nog zes andere slachtoffers zich bij de politie. 

Allemaal verklaarden ze dat de beklaagde seksuele handelingen stelde die niet noodzakelijk waren voor het gynaecologische probleem waarmee ze kampten. Zo bracht hij een of twee vingers repetitief in hun vagina in en masseerde hij hun clitoris in een poging hen een orgasme te bezorgen in zijn kabinet. Sommige slachtoffers moesten daarbij op hun knieën en ellebogen gaan zitten. 

Ben V.R. pleitte onschuldig en beweerde dat alle handelingen kaderden in gynaecologisch onderzoek. Hij beweerde ook dat de slachtoffers een complot tegen hem hadden gesmeed. De correctionele rechtbank van Turnhout sprak hem in oktober 2022 voor twee slachtoffers vrij. Voor de overige zes slachtoffers kreeg hij een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan een jaar effectief, opgelegd. 

Ben V.R. ging in beroep tegen het vonnis, maar ook het hof van beroep vond het bewezen dat hij zes patiënten had aangerand en verkracht. "In zijn hoedanigheid als gynaecoloog deed hij alsof de door de slachtoffers beschreven handelingen medisch verantwoord waren, terwijl dit niet het geval was. Deze listige medische enscenering maakte dat beklaagde zonder weerstand seksuele handelingen, waaronder penetraties, kon opdringen aan zijn slachtoffers", oordeelde het hof. 

Het hof hield bij de strafbepaling rekening met een overschrijding van de redelijke termijn. Als die er niet was geweest, dan had Ben V.R. vier jaar effectief gekregen, nu is zijn straf volledig met uitstel. Hij moet aan vier slachtoffers in totaal 28.000 euro aan schadevergoeding betalen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.