Gentse huisartsenkring zet in op vier speerpunten

Bij de recente jaarlijkse vergadering van de Huisartsenvereniging Gent (HVG) werd de koers uitgezet voor de volgende vier jaar via een beleidsplan 2024-2027. De klemtoon ligt op betere transmurale zorg, een toegankelijk huisartsenaanbod, een kwalitatieve wachtdienst en meer zorg voor ecologische praktijkvoering. 

Een toegankelijk huisartsenzorgaanbod is in deze tijden uiteraard een topprioriteit. Dat punt wil de vereniging kracht bijzetten door tegen 2026 voor de leden een platform te voorzien om het huisartsenzorgaanbod in kaart te brengen. HVG zal wijken met dringende noden ondersteunen. Een eerste concrete actie dit jaar nog is dat de HVG  jaarlijks een brief stuurt naar artsen die 60 jaar worden met een korte bevraging over het stopzetten van hun praktijk. Na een jaar wordt dit geëvalueerd. De HVG gaat de haalbaarheid na om een tool te voorzien om nieuwe patiënten te verwijzen naar een huisartspraktijk in de buurt, en de vereniging bevraagt de vervangartsen hoe zij werken, met het oog om dit te verspreiden naar de leden. 

Dit jaar ook nog ontwikkelt de HVG samen met de stad Gent een nota omtrent de problematiek en nood aan voldoende eerstelijnsvoorzieningen in Gent. Dat om zo stadsdiensten te informeren over deze problematiek en waar mogelijk afspraken te maken. 

Een ander aandachtspunt blijft een kwalitatieve wadhtdienst, en hier wil de HVG een vlotte en solidaire samenwerking op de wachtpost faciliteren. Concreet door de weekwacht op de wachtposten op te starten tegen begin 2025, het intern reglement aan te passen - een zieke arts neemt verplicht een shift over van de standby-arts - en een vrijblijvende evaluatie aan te bieden na elke wachtdienst vanaf de tweede helft van 2025. Tegen halfweg 2024 start een promotiecampagne voor 1733 en de ‘Moet ik naar de dokter’-website van de HVG. 

Meer oog komt er ook voor ecologische praktijkvoering. Onder meer door plastic flessen te bannen op de huisartsenwachtposten en telkens een ecologische tip in de nieuwsbrief.

Op de jaarlijkse vergadering stond voorzitter dr. Linde Tilley ook stil bij de financiële verslagen en het jaarverslag van de kring. Een grote meerderheid keurde de uitbreiding van de bevoegdheid van de geschillencommissie goed. Die geschillencommissie mag bemiddelen bij problemen tussen artsen in verband met zorgcontinuïteit of collegialiteit. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.