Vaccinatiecentrum in Heizel sluit, evolutie naar meer lokale strategie

In Brussel zijn in het vaccinatiecentrum Heizel, het vaccinatiecentrum met de grootste capaciteit, gisteren de laatste dosissen toegediend. Het centrum sloot gisteravond nadat er sinds 15 februari meer dan 255.000 dosissen werden toegediend en meer dan 134.000 mensen werden gevaccineerd.

Ook vijf andere Brusselse vaccinatiecentra sluiten tegen eind augustus, een evolutie in de vaccinatiestrategie, zegt Fatima Boudjaoui, woordvoerster van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie.

"Het militair ziekenhuis in Neder-Over-Heembeek sluit op 15 augustus voor de bevolking maar blijft op dinsdag en donderdag open voor Belgen in het buitenland en andere specifieke groepen", zegt de woordvoerster. "Het vaccinatiecentrum in Ukkel sluit op 27 augustus, dat in Anderlecht op 28 augustus, en de centra in Schaarbeek en Sint-Lambrechts-Woluwe op 31 augustus."

De centra sluiten deels omdat ze opnieuw nodig zijn voor de activiteiten die er oorspronkelijk in plaatsvinden. Dat is het geval voor het centrum op de Heizel maar ook voor enkele sporthallen en -scholen. 

"Anderzijds is de vaccinatiestrategie in het Brussels Gewest ook geëvolueerd, zegt Fatima Boudjaoui. "De grote massa is nu gevaccineerd, we willen nu gerichter te werk gaan, met meer lokale initiatieven. De bekendste daarvan zijn intussen de vaccinatiebussen maar we werken ook met lokale antennes, en bijvoorbeeld de vaccinatiestand op de Zuidfoor. We willen echt tot in het hart van de wijken geraken met onze vaccinatiecampagne."

Daarbij wordt ook de communicatie aangepast, aldus de woordvoerster: "We werken al sinds het begin van de pandemie met vertrouwenspersonen in de wijken, en we gaan dat nu ook doen voor de vaccinatie. Het gaat dan om apothekers, straathoekwerkers en vertrouwenspersonen binnen de geloofsgemeenschappen. Bedoeling is de juiste informatie tot bij de mensen krijgen, aangepast aan de vragen van ons doelpubliek."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.