Farmabedrijven doen Deense economie groeien

De Deense economie is in het tweede kwartaal 0,6 procent gegroeid in vergelijking met de vorige drie maanden, met dank aan de beter presterende farmabedrijven.

De Deense economie is erg afhankelijk geworden van hoe farmabedrijven presteren.  In het bijzonder insulineproducent Novo Nordisk speelt een belangrijke rol. Het succes van het diabetesmedicijn Omzempic en afslankmiddel Wegovy heeft van Novo Nordisk het waardevolste bedrijf van Europa gemaakt. De impact op de Deense economie is immens. 

Nu is er ook het succes van Bavarian Nordic. Het Deense bedrijf is de enige die een vaccin heeft ontwikkeld tegen mpox, ook wel bekend als apenpokken. De Wereldgezondheidsorganisatie bestempelde de uitbraak van mpox in de Democratische Republiek Congo als internationale noodsituatie.

De Deense groei in het tweede kwartaal komt er na een krimp in het eerste kwartaal met een procent, ook al ingegeven door een flauwte bij de farmabedrijven.

Door de grote Deense afhankelijkheid van farmabedrijven is al de vergelijking gemaakt met Finland, dat in de tweede helft van de jaren negentig van vorige eeuw surfte op het succes van telecombedrijf Nokia. Toen het bedrijf vervolgens klappen kreeg, had dat een impact op de hele Finse economie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.