Explosie besmettingen door omikron in Brussel, impact op ziekenhuizen onder controle

Brussel kent een explosie van het aantal besmettingen met de omikronvariant, maar de impact op de ziekenhuizen blijft voorlopig onder controle. Dat heeft Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, gezegd op het eerste perspunt van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) dit jaar over de coronasituatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Op intensieve zorg in de Brusselse ziekenhuizen liggen op dit moment vooral mensen met de deltavariant.

De incidentie en het aantal besmettingen liggen zeer hoog en blijven stijgen, zegt Neven. De omikronvariant is al goed twee weken aanwezig in Brussel en zorgt er voor een incidentie van 3.005. Dat wil zeggen dat er per 100.000 mensen de afgelopen 14 dagen dus 3.005 Brusselaars besmet raakten met covid-19. Het grootste aantal besmettingen doet zich voor bij mensen tussen 20 en 40 jaar. De R-waarde in Brussel, of het reproductiegetal, bedraagt op dit moment 1,45.

Ook het aantal hospitalisaties gaat de lucht in. Waar er vorige week nog sprake was van 350 opnames, liggen er deze week al 450 mensen in het ziekenhuis. Op intensieve zorg is er echter sprake van een lichte daling. Waar vorige week nog een 100-tal mensen op intensieve lagen, zijn dat er nu een 85- à 90-tal. "We krijgen het signaal van de ziekenhuizen dat op intensieve zorg nu vooral mensen liggen met de deltavariant", zegt Inge Neven. "Mensen met de omikronvariant blijven maar kort in het ziekenhuis, en schuiven minder door naar intensieve zorg."

Het Brusselse gewest is momenteel goed voor zowat 11.400 testen per dag. Dat is een record. Iets meer dan 30 procent van die testen is positief, eveneens een record. Volgens Inge Neven is het Brussels Gewest sinds half december gestart met de voorbereiding op de omikronvariant. Dat gebeurde onder meer door de capaciteit van test- en tracing uit te breiden en te blijven inzetten op vaccinatie. "Daar plukken we nu de vruchten van en ook wat betreft de testing blijft alles voorlopig onder controle."

De helft van de patiënten die voor covid-19 is opgenomen in de Brusselse ziekenhuizen is niet gevaccineerd. Neven gaf dinsdag nog een stand van zaken wat betreft de vaccinatie in het gewest. 73 procent van de Brusselaars boven de 18 kreeg inmiddels al twee prikken. En al 308.000 mensen gingen om een boosterprik, ofwel 32 procent van de 18-plussers. Bij de 65-plussers kreeg al 80 procent een boosterprik.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.