Elisabeth Degryse wordt minister-president Franse gemeenschap

Elisabeth Degryse wordt de nieuwe minister-president van de Franse gemeenschap. Ze krijgt er een zware portefeuille bij, want ze krijgt ook onder meer Begroting, Cultuur en Internationale Relaties als bevoegdheden. Dat heeft voorzitter Maxime Prévot van Les Engagés zondag bekendgemaakt.

Het gaat vooruit ten zuiden van de taalgrens. Afgelopen donderdag stelden de voorzitters van MR en Les Engagés, Georges-Louis Bouchez en Maxime Prévot, de regeerakkoorden voor die ze sloten voor het Waals gewest en de Franse gemeenschap. Zaterdag volgde de goedkeuring van de regeringsdeelname door de beide partijcongressen en op zondag volgt de volledige casting. Les Engagés riepen de pers bijeen om 16.00 uur, om 17.30 uur is het de beurt aan de Franstalige l iberalen.

Een opvallende naam is alvast die van Degryse (44). Zij was tot voor kort nog topvrouw van de CM en schopt het nu meteen tot minister-president, met er nog een pak bevoegdheden bovenop: Begroting, Gezondheid, Hoger Onderwijs, Schoolinfrastructuur, Cultuur, Internationale Betrekkingen, Francofonie, Gelijke Kansen en Vrouwenrechten. 

Naast de regeringsleider van de Franse gemeenschap - de Fédération Wallonie-Bruxelles - mag Les Engagés ook de voorzitter van het parlement leveren. Het gaat om Benoît Dispa (60), die in het verleden al federaal en Waals volksvertegenwoordiger én lid van het parlement van de Franse gemeenschap was.

Een grotere verrassing is Valérie Lescrenier. Dat ze het zelf niet had zien aankomen, bewijst dat ze met verlof in het zuiden van Frankrijk zat toen Prévot haar belde om zijn beslissing mee te delen. Terwijl haar naam aan de pers werd bekendgemaakt, zat Lescrenier (44) op de TGV richting België. Zij wordt minister in de regering van de Franse gemeenschap én in de Waalse regering. Zij wordt onder meer bevoegd voor Kinderen, Jeugdbijstand en de Crèches en voor Toerisme en Erfgoed.

Voormalig Waals fractieleider François Desquesnes (53) wordt viceminister-president in de Waalse regering en wordt bevoegd voor Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit, Openbare Werken, Verkeersveiligheid en de Lokale Besturen. Yves Coppieters (55) krijgt de portefeuilles Gezondheid en Milieu. Hij nam op 9 juni voor het eerst deel aan de verkiezingen. Als epidemioloog raakte hij tijdens de coronacrisis bij het grote publiek bekend.

Jean-Paul Bastin wordt fractieleider in het Waals parlement, terwijl Mathilde Vandorpe dezelfde job krijgt in het parlement van de Franse gemeenschap.

Laatste minuut

De oorspronkelijke samenstelling van de regering van de Franse gemeenschap, die volledig uit vrouwen bestond, werd onmiddellijk bekritiseerd wegens het niet naleven van de Grondwet. Als reactie op deze situatie werd er snel een stap terug gedaan, met de aankondiging van de integratie van twee mannen in de regering via het systeem van "dubbele petten". Yves Coppieters, al minister van Volksgezondheid in de Waalse regering, werd ook benoemd tot minister van Volksgezondheid van de Federatie Wallonië-Brussel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jp SANSEN

    15 juli 2024

    Federatie Wallonië-Brussel? Dit bestaat niet. Grondwettelijk is het Franstalige Gemeenschap.

  • Jp SANSEN

    15 juli 2024

    Tiens, een topvrouw van de christelijke mutualiteit, de CM, sterkste schakel binnen de christelijke vakbeweging. Besparing in de geld verslindende Gezondheidszorg zit er dus niet in. MET het goed vinden dan nog van de MR!