MyBone: een 100% biocompatibel synthetisch bot

Twee Belgische startups werken samen aan MyBone, een revolutionair synthetisch bot dat op maat gemaakt wordt in RD dankzij de combinatie van de knowhow van 3D-Side en Cerhum.

Chirurgen van de UCL, Gent en elders kennen hoe langer hoe beter de producten van 3D-Side waarmee ze complexe ingrepen in operatiezalen kunnen plannen via medische toestellen die op maat gemaakt worden met behulp van 3D-technologie. Dankzij de technologische ontwikkeling van een ander bedrijf, Cerhum, stellen ze nu MyBone voor, een 100% biocompatibel synthetisch bot dat eigenschappen heeft die gelijkaardig zijn aan het menselijk bot en dat op maat gemaakt kan worden. “We werken er al meer dan twee jaar aan”, zegt Grégory Nolens, oprichter en doctor in de biomedische wetenschappen. “Chirurgen geloven in dit revolutionair materiaal. Het stimuleert de botregeneratie zonder het minste risico op afstoting of besmetting. Het kan zowel gebruikt worden voor volwassenen als voor kinderen en bij verschillende chirurgische specialismen: maxillofaciale chirurgie, NKO, neurochirurgie, tandarts- en plastische chirurgie.”

Hazenlip en herstel na kanker

De innovatie werd mogelijk gemaakt dankzij de 3D-technologie van  Cerhum in Luik en de planningssoftware van 3D-Side. “MyBone is een combinatie van materiaal op basis van fosfaatcalcium, een innovatieve techniek voor implantaten en een dito online planningstool. De combinatie maakt het mogelijk om hazenlipjes te behandelen of traumata na een ongeval of na kanker.”

Hij haalt het voorbeeld aan van Eloïse, een patiëntje van zes jaar. “Het nieuwe product kan verhinderen dat een patiëntjes met een hazenlip zestien ingrepen moeten ondergaan. Dankzij de technologie van Cerhum, had Eloïse een botimplantaat op maat kunnen krijgen waardoor haar bot kon regenereren”, aldus Grégory Nolens.

Minder nevenwerkingen  

Volgens de ontwikkelaar heeft MyBone verschillende voordelen. “De kwaliteit van de zorg, minder nevenwerkingen gecorreleerd met een of meerdere ingrepen, en een kortere duur van de operaties, wat ook een voordeel is voor de chirurg.”

Concreet is de chirurg verbonden met een digitaal platform waar hij de gegevens van de patiënt oplaadt: CT-Scan, MRI enz. Dankzij digitale gegevens kan de chirurg het implantaat voor zijn patiënt mee-ontwerpen en valideren. Tenslotte wordt het implantaat gemaakt en bezorgd door Cerhum.

Nog niet terugbetaald

De eerste operaties bij de mens zullen binnen afzienbare tijd plaatsvinden. “We hebben al contact met onder meer het CHU de Liège, de ziekenhuizen van de Chirec-groep en ziekenhuizen in Spanje, Engeland en Duitsland.  Vandaag wordt de kostprijs, al naargelang de grootte van het letsel, geschat op 1000 à 10.000 euro. Voorlopig is er nog geen terugbetaling, maar wij hopen op termijn op terugbetaling voor ingrepen ter hoogte van de schedel”, zegt Grégory Nolens. Hij wijst er op dat zonder de implicatie van de Waalse regio bij de financiering, het project er niet zo snel gekomen zou zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.