“Als een e-gezondheidsproject wil slagen, dan moet men de context begrijpen waarin de toepassing plaatsheeft. Alleen zo kan me de follow-up van de patiënt en of van de kosten objectiveren”. Dat zegt Damien Hubaux, algemeen directeur van CETIC, het Centre d’Excellence en Technologies de l’information et de la Communication in het Biopark van Gosselies.
Het bedrijf maakt al jaren werk van onderzoek en ontwikkeling voor de toepassing van ICT in het domein van de gezondheidszorg, zoals bijvoorbeeld de follow-up van oudere thuiswonende patiënten. Algemeen directeur Damien Hubaux werkt aan heel wat producten in de zorg. “De rol van het CETIC is om aanpassingen van systemen te testen en om uit te zoeken welke de keuzemogelijkheden zijn. Uiteraard houden we daarbij rekening met de beveiliging van de patiëntengegevens.” Een van de projecten is dat van de Pilotage de Processus Adaptatifs de Soins of PIPAS waarbij een tool ontwikkeld wordt voor supervisie van het zorgproces door zowel de kwaliteit van de zorg te verzekeren als het optimaal gebruik van de beschikbare middelen. Het CETIC is actief op verschillende terreinen. “Van oudere, thuiswonende patiënten, mensen die in een woon- en zorgcentrum verblijven, de follow-up van patiënten met kanker, tot en met bedrijven die software leveren aan zorgprofessionals in ziekenhuizen, en ga zo maar door. De planning kan op elk ogenblik aangepast worden in functie van de toestand van de patiënten of het annuleren van afspreken, om maar een paar voorbeelden te geven.”
Voor Hubaux is het duidelijk. “Voor een geslaagde ontwikkeling in de e-Gezondheid moet de informatica zich aanpassen aan het beroep en moet er een goed begrip zijn van de context. Alleen zo kan men de follow-up van de patiënt en of de zorgkosten objectiveren. Een andere belangrijke kwestie is uiteraard ‘wie zal dat betalen’? De patiënt? De sociale zekerheid? De ziekenfondsen? De vraag naar de kosten, de terugbetaling en de betaling van e-gezondheid is cruciaal, dat spreekt.”