Twee verzorgsters naar rechtbank doorverwezen voor mishandeling kinderen met beperking

Twee verzorgsters van De Luchtballon in Genk, een medisch pedagogisch instituut (MPI) voor kinderen met een fysieke en mentale beperking, zijn door de raadkamer in Tongeren naar de correctionele rechtbank doorverwezen voor mishandeling van zes kinderen. Het verhaal is donderdag gepubliceerd door Het Belang van Limburg en werd bevestigd door het parket van Limburg. De feiten vonden plaats tussen februari 2012 en mei 2022.

De twee personen worden onder meer verdacht van het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen aan zes kinderen tussen zes en negen jaar oud. Ze zouden voedsel tot in de keelholte hebben gepropt, waardoor de kinderen moesten braken. Verder vielen kinderen uit hun rolstoel, omdat de verzorgsters hen zo hard duwden. Ouders van de kinderen hadden klacht ingediend weg ens grensoverschrijdend gedrag binnen de instelling, waarna een onderzoek is opgestart. Advocaten Sven Mary en Brian Stuckens vertegenwoordigen de belangen van de ouders van de slachtoffers.

In 2019 stapte een moeder naar de politie nadat ze had vastgesteld had dat haar kinderen onverklaarbare blauwe plekken en striemen vertoonde. "Het zijn weerzinwekkende feiten. Er werd misbruik gemaakt van het vertrouwen dat ouders in de verzorgsters stelden om gedurende enkele uren per dag de verantwoordelijkheid over hun kinderen te dragen," aldus Mary en Stuckens. 

Naast opzettelijke slagen zijn de twee doorverwezen voor mensonterende behandeling. Sinds de start van het onderzoek zijn de twee verzorgsters op non-actief gezet. De twee raadslieden hadden ook graag de directie en het MPI doorverwezen zien worden wegens schuldig verzuim, maar de Tongerse raadkamer zag onvoldoende bezwarende elementen om tot die beslissing over te gaan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.