Asiel en migratie: Franstalige Rode Kruis opent mobiel ziekenhuis in Schaarbeek

Croix-Rouge de Belgique, de Franstalige afdeling van het Rode Kruis in ons land, opent een mobiele noodkliniek aan de Paleizenstraat in Schaarbeek. Er zijn zo'n 150 nachtopvangplaatsen, laat de organisatie in een persbericht weten.

Meer dan 700 asielzoekers bezetten op die plaats een voormalige kantoorruimte, omdat ze geen plaats toegewezen krijgen in de asielcentra omdat die volledig volzet zijn. Croix Rouge de Belgique betreurt de hygiënische omstandigheden in het pand dat nu bezet wordt, met slechts twee douches en enkele toiletten ter beschikking.

Croix Rouge de Belgique ging reeds tweemaal eerder ter plaatse om enkele migranten medische zorgen toe te dienen. Schurft, difterie en andere gezondheidsproblemen welen er tierig door het gebrek aan dagelijkse hygiëne.

Twee dokters en een verpleger zullen op weekdagen aanwezig zijn van 10 tot 17u en dit tot 15 januari. Het mobiele ziekenhuis moet de migranten toelaten om eerste zorgen te krijgen, ernstigere ziekten op te sporen en naar reguliere ziekenhuizen te worden doorverwezen. De hub wordt in eerste instantie ingezet voor de meest kwetsbaren in de groep.

De installatie van nieuwe centra in Montegnée, Verviers en Genappe vorige week heeft Croix Rouge de Belgique in staat gesteld om meer dan 1.000 nieuwe opvangplaatsen te openen in 2022. Het netwerk telt nu 28 centra in Wallonië en Brussel tot 8.365 plaatsen. In Vlaanderen worden heel wat opvangcentra beheerd door Rode Kruis-Vlaanderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.