Congo komt met plan van 49 miljoen dollar in strijd tegen mpox

De Democratische Republiek Congo heeft een responsplan van 49 miljoen dollar klaar in de strijd tegen mpox. Dat heeft de Congolese minister van Volksgezondheid Samuel-Roger Kamba bekendgemaakt.

Het geld moet dienen om mensen te sensibiliseren, teams uit te sturen en patiënten te behandelen. In het plan zijn de kosten van vaccins niet inbegrepen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadde maandag de landen die getroffen worden door mpox aan om vaccinatieplannen te lanceren. 

Sinds begin dit jaar registreerde Congo meer dan 16.700 gevallen van mpox, van wie zeker 570 mensen al gestorven zijn. In alle provincies van het Centraal-Afrikaanse land, de wereldwijde broeihaard van de virusziekte, zijn besmettingen vastgesteld. De WHO riep vorige week de internationale gezondheidsnoodtoestand uit voor een nieuwe, gevaarlijke mpox-variant.

Congo "heeft 3,5 miljoen doses vaccin nodig",  zei Kamba nog. België is van plan 215.000 dosissen te sturen, terwijl Japan naar verwachting 3 miljoen dosissen zal leveren. De Verenigde Staten zijn ook van plan om bij te dragen aan de vaccinatiecampagne. Het land hoopt de leveringen volgende week te ontvangen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.