Brussels Parlement stemt donderdag over verlenging van het CST

Het Brussels Parlement stemt donderdagavond over de verlenging van het Covid Safe Ticket (CST) met maximaal drie maanden tot 15 april. Het ontwerp van ordonnantie werd dinsdag in de commissie Gezondheid goedgekeurd. De oppositie onthield zich bij de stemming, PVDA stemde tegen.

De huidige CST-ordonnantie geldt tot 15 januari, dus was een verlenging aangewezen, wegens de vijfde golf met de omikronvariant. 

Tijdens het debat in de commissie bleek duidelijk dat het CST bij heel wat fracties, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen, moeilijk ligt. "Welke evidentie is er dat het CST veel nut heeft? Er is een ernstige evaluatie nodig", verwoordde Gilles Verstraeten (N-VA) het. 

Juan Benjumea Moreno (Groen) zei de toestand aandachtig te zullen blijven opvolgen. De fractie heeft met de invoering van het CST ingestemd omdat vaccinatie de verspreiding van het virus afremt. Dat is nu met omikron minder het geval, maar vaccinatie zorgt wel voor minder ziekenhuisopnames. Maar eens dat blijkt dat de vaccinatie niet mee bijdraagt tot het terugdringen van het virus, moet de zaak herbekeken worden.

Tot groot ongenoegen van heel wat commissieleden moest minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) melden dat het evaluatierapport over het CST er nog niet is.

Normaal gezien was er deze week geen plenaire vergadering van het Brussels Parlement gepland. Maar omdat de huidige ordonnantie op zaterdag 15 januari afloopt, werd beslist om donderdag om 15 uur een plenaire vergadering van de Verenigde Vergadering van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie online samen te roepen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.