Brussel wil achterstand inhalen met 16.000 eerste prikken per week

Om de Brusselse achterstand in de vaccinatiegraad in te halen, heeft de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie de doelstelling naar voren geschoven om in de komende weken 16.000 eerste prikken per week te zetten. Dat maakte Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, vandaag bekend.

Bij de start van het nieuwe schooljaar worden verschillende nieuwe initiatieven in het leven geroepen om tegen eind oktober een vaccinatiegraad te halen waarbij minstens 60 tot 65 procent een eerste dosis heeft gekregen. Uit nieuwe voorspellingen van de Universiteit Hasselt blijkt dat die vaccinatiegraad nodig is om de piek van een vierde golf tot een minimum te beperken. Vanaf september zal er ook gevaccineerd worden in grote bedrijven, winkelketens en scholen in Brussel.

"Indien de vaccinatiegraad niet stijgt, zullen we strengere maatregelen dan vandaag moeten nemen", waarschuwt Brussels Gezondheidsminister Alain Maron.

De start van het nieuwe schooljaar moet voor een nieuw elan zorgen in de Brusselse vaccinatiecampagne. Vanaf september zullen er nog vier vaccinatiecentra en een drie tot zes vaccinatieantennes geopend blijven doorheen het gewest. Die zijn goed voor 10.000 prikken per dag, maar het zijn vooral de lokale acties die versterkt worden. In grote bedrijven, kleine en middelgrote ondernemingen en administraties kunnen personeel en hun familieleden zich aanmelden voor vaccinatie.

Neven gaf aan dat al tien grote bedrijven zich achter het initiatief scharen en Comeos kondigde eerder dinsdag al aan dat er ook in grote winkelketens zoals Ikea, Primark of Carrefour de mogelijkheid tot vaccinatie zal worden geboden. 

In de Brusselse scholen wordt op 1 september aan alle ouders van +12-jarigen een brief meegegeven waarbij ze uitleg krijgen over de mogelijkheid tot vaccinatie. Vanaf 6 september start er een volgende sensibiliseringscampagne met onder meer webinars en infosessies. Nadien krijgen ouders en kinderen vanaf 13 september de kans om zich in te schrijven voor een prik in een vaccinatiecentrum, een mobiele vaccinatiebus of op school zelf. De samenwerkingen met de universiteiten en hogescholen, die later aan het academiejaar starten, wordt nog verder uitgewerkt. 

De GGC bekijkt nog of het lokale vaccinatiepunten kan opzetten in ziekenhuizen en ook vaccineren via sportclubs, OCMW's en gebedshuizen behoort tot de mogelijkheden. In alle gevallen zijn het niet enkel de personeelsleden of de studenten, maar ook hun familieleden die zich op deze manier kunnen inschrijven voor hun prik van het coronavaccin.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.