Brussel breidt vaccinatie van kinderen uit naar alle vaccinatiecentra van het Gewest

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de vaccinatie van Brusselse kinderen tussen de 5 en 11 jaar vanaf maandag uitgebreid naar 7 vaccinatiecentra en vanaf 11 januari aangeboden in verschillende ziekenhuizen. In 9 dagen tijd zijn al meer dan 1.000 kinderen gevaccineerd. Dat meldt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) vrijdag.

De proeffase van de vaccinatie van kinderen tussen de 5 en 11 jaar die op 22 december 2021 gelanceerd werd in Pacheco en op het einde van deze week afloopt, kende volgens de GGC een groot succes. Op twee dagen tijd waren alle beschikbare vaccinatieslots gereserveerd. Zowat 1.029 kinderen werden er in 9 dagen tijd gevaccineerd. Dat komt neer op een gemiddelde van 114 kinderen per dag.

"Dankzij deze proeffase hebben we heel positieve lessen geleerd, zoals de grote waarde van het werk en de aanpak van het medisch personeel dat gewend is om met kinderen te werken", zegt Fatima Boudjaoui van de GGC. "Zij bouwden een goede band op met de kinderen die zich kwamen vaccineren door ze gerust te stellen en vertrouwen te wekken." De GGC is nu op zoek naar nieuwe medewerkers uit de medische sector die gewend zijn om met kinderen te werken, zoals kinderartsen, verpleegkundigen en spoedartsen.

Bovendien zorgde het Smurfenuniversum volgens de GGC voor een ludieke sfeer. De andere centra worden ook versierd met de kleine blauwe mannetjes. Er zullen ook aparte vaccinatiecabines voorzien worden voor de kinderen, zoals in het centrum van Pacheco reeds het geval is.

Vanaf volgende week maandag wordt de vaccinatiecampagne voor kinderen op grotere schaal uitgerold. Naast het vaccinatiecentrum Pacheco ontvangen vanaf dan ook de vaccinatiecentra Anderlecht, Vorst, Militair Hospitaal Koningin Astrid, Molenbeek, Ukkel en Sint-Pieters-Woluwe kinderen.

Om praktische redenen worden de vaccinatieslots voor de kinderen tussen 5 en 11 jaar buiten de schooluren voorzien:

* Anderlecht: elke woensdag van 12.30 tot 18 uur en elke zaterdag van 8.30 tot 14 uur.
* Vorst: elke zaterdag van 9.30 tot 16.30 uur.
* Militair Hospitaal Koningin Astrid: van maandag tot vrijdag van 15 tot 17 uur.
* Molenbeek: elke woensdag van 12.30 tot 17.30 uur.
* Pacheco: van maandag tot zaterdag van 9.30 tot 17 uur.
* Ukkel: elke woensdag van 14 tot 16.30 uur.
* Sint-Pieters-Woluwe: elke dag van 9 tot 17 uur, behalve op dinsdag en woensdag van 9 tot 21 uur.

De GGC benadrukt nog dat het verplicht is om een afspraak te maken voor de pediatrische vaccinatie via het platform Bru-Vax, of door te bellen naar het callcenter op 02/214.19.19.Ouders kunnen een afspraak maken voor hun kinderen door hun rijksregisternummer en de postcode van hun gemeente door te geven. Kinderen moeten op de dag van hun vaccinatie begeleid worden door één van hun ouders of hun wettelijke voogd en hun identiteitskaart meebrengen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.