Brood voor personen met moeite bij kauwen en slikken

Voedingsstoffen dragen bij aan het herstel van ziekenhuispatiënten. Ook voor bewoners van woonzorgcentra is gezonde voeding essentieel. De opname van voedingsstoffen begint bij het kauwen. Voor mensen met dysfagie, die kauw- en slikproblemen hebben, gebeurt de opname van voedingsstoffen veel moeilijker. Met het LiMiMotion®-programma (Liquid and Mixed Mealsolution) wil Medirest die mensen helpen weer gezonder te worden.

Voedingsstoffen dragen bij aan het herstel van ziekenhuispatiënten. Ook voor bewoners van woonzorgcentra is gezonde voeding essentieel. De opname van voedingsstoffen begint bij het kauwen. Voor mensen met dysfagie, die kauw- en slikproblemen hebben, gebeurt de opname van voedingsstoffen veel moeilijker. Met het LiMiMotion®-programma (Liquid and Mixed Mealsolution) wil Medirest, een segment binnen Compass Group Belgium, die mensen helpen weer gezonder te worden.

Maximaal verrijkt

Met LiMiMotion krijgen ziekenhuispatiënten of bewoners van WZC's met kauw- en slikproblemen gepersonaliseerde maaltijden, afgestemd op hun eigen noden en smaak, in vloeibare of gemixte vorm. Het grote verschil met gewone gemixte voeding is dat de voeding maximaal verrijkt wordt en dat er bijzondere aandacht gaat naar de presentatie van het bord en de smaak. Het programma motiveert de patiënten en bewoners weer om goed en voldoende te eten, wat een positieve invloed heeft op hun herstel.

Na het volgen van het programma bereikt 70% van de patiënten of bewoners volgens de initiatiefnemers opnieuw een stabiel gewicht. Het toont aan dat gezonde voeding een sleutelrol speelt als het erop aan komt om ziekenhuispatiënten en bewoners van woonzorgcentra fit te houden, zowel fysiek als mentaal. Voor veel mensen betekent het programma een grote stap naar meer zelfredzaamheid. 

Nieuw: het MiMO-brood
Tot nu toe paste Medirest de techniek voornamelijk toe op warme maaltijden en broodbeleg. Sinds kort heeft het ook MiMo-brood ontwikkeld. Met het MiMo-brood kan Medirest de techniek voortaan inzetten om ook het brood voor het ontbijt of het avondmaal aan te passen. Een snee MiMo-brood lijkt visueel op een gewone boterham, maar smelt zodra die in de mond komt. Het is bovendien lekker met smeerbaar beleg, zoals confituur, smeerkaas of paté. 

Marion Kühling, Head of Operations Medirest: “Het gaat over echt brood dat verrijkt is met hoogwaardige proteïnen. Na het mixen wordt het terug in vorm gebracht waarna mensen met kauw- en slikproblemen een sneetje brood kunnen eten zoals iedereen dat graag doet.” 

"Met deze nieuwe techniek bevorderen we dus de opname van belangrijke voedingsstoffen en eiwitten. En vooral geven we bewoners van woonzorgcentra en ziekhuispatiënten met dysfagie weer het plezier om ’s ochtends lekker brood te eten omdat ze een gewone eetbeleving ervaren. Dat bevordert niet alleen hun zelfredzaamheid, maar bovenal toveren we zo weer een lach op hun gezicht."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.