Bijna vijfde minder logopediestudenten in tien jaar

Terwijl de wachtlijsten bij logopedisten toenemen, daalt het aantal studenten in de opleiding logopedie. Afgelopen academiejaar stond het aantal studenten op het laagste niveau in een decennium, met 17 procent minder studenten dan tien jaar geleden. Dat blijkt vrijdag uit nieuwe cijfers van hr-bureau Acerta.

Wie een afspraak wil maken bij de logopedist, kijkt vaak tegen lange wachlijsten aan. Nochtans is het aantal gemachtigde logopedisten in België de laatste tien jaar met 64 procent gestegen, van 10.946 in 2013 naar 17.912 in 2023, volgens cijfers Planningscommissie medisch aanbod van de FOD Volksgezondheid. Een belangrijke verklaring is de toegenomen werkdruk door de vergrijzing. Daardoor kloppen niet alleen meer (jonge) kinderen, maar ook steeds meer oudere mensen met spraak- en taalproblemen aan. Ook oefent niet elke gemachtigde logopedist het beroep uit, aldus Acerta in een persbericht.

Ook de logopedist vergrijst. Volgens de Planningscommissie is 16 procent van de gemachtigde logopedisten 60 jaar of ouder, 9 procent is 65-plusser. In 2013 was dat respectievelijk 6 en 2 procent.

Jong bloed is dus nodig. Toch is het aantal studenten op tien jaar tijd sterk gedaald zowel in de professionele bachelor Logopedie en Audiologie aan de Vlaamse hogescholen (- 19,6 procent) en in de richting Logopedische en Audiologische Wetenschappen aan de Vlaamse en Brusselse universiteiten (-11 procent). 

Voor het eerst is er echter een lichtpuntje: afgelopen academiejaar schreven er zich 9 procent meer generatiestudenten in. Dat zijn studenten die 17 of 18 jaar zijn en zich voor het eerst inschrijven in het hoger onderwijs. "De voorbije tijd zijn er heel wat stappen vooruit gezet om het beroep voor jongeren aantrekkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan het akkoord over de hogere tarieven die logopedisten mogen aanrekenen", zegt Stefaan Lefevere van de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten. "Daarnaast zijn ook maatregelen genomen om de administratieve last te verminderen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.