De provinciale raad Orde West-Vlaanderen gaat akkoord met een brief die een huisarts in opleiding (haio) voorlegde. Die brief vertrekt aangetekend naar een patiënt, met vermelding van de Orde. Dat als reactie op zijn stalkend gedrag.
Aan de brief ging problematische gedrag vooraf van de patiënt ten opzichte van de haio, door de haio in kwestie als volgt beschreven: “Een patiënt neigde naar stalkend gedrag: mij opwachten aan mijn wagen, mij toevoegen op sociale media.”
Na enige tijd werd de haio dat beu, waarop ze van de Orde als raad kreeg om de patiënt te melden dat hij niet meer welkom was in de praktijk. De praktijkopleider liet dat ook expliciet aan de patiënt weten.
Blijkbaar viel die mededeling in dovemansoren, want de patiënt bleef de haio een contactverzoek sturen via sociale media. De haio wees dat verzoek telkens af en blokkeerde de patiënt. Ook dat bleek niet afdoende en inmiddels duurt die stalking al zowat een jaar.
Daarom dus mag de haio nu de volgende brief aangetekend naar de patiënt sturen met vermelding van de Orde:
Geachte mijnheer X,
Na overleg tussen de huisartsen van Z, de Orde der artsen West-Vlaanderen en uzelf, werd besloten dat u geen patiënt meer kunt zijn in onze praktijk.
Gelieve dan ook, op geen enkele manier, nog contact te zoeken met één van onze artsen. Indien gewenst, kan uw nieuwe huisarts, via ons secretariaat, steeds uw dossier opvragen.
Als u geen gehoor geeft aan deze brief, zullen wij genoodzaakt zijn om gerechtelijke stappen te ondernemen.
De zorgcontinuïteit (niet-planbare zorg) komt hiermee niet in gevaar want de patiënt kan altijd een andere huisarts zoeken. De nieuwe deontologische code zegt hierover: "De arts die oordeelt dat hij een therapeutische relatie niet kan verderzetten of geen tussenkomst of behandeling kan verlenen, verwittigt de patiënt tijdig en organiseert de zorgcontinuïteit." Maar dat moet dus wel gebeuren mits het respecteren van een bepaalde procedure.
Deze onverkwikkelijke historie wordt hopelijk niet vervolgd.