“Het zou een duidelijk signaal zijn vanuit de ziekenhuiswereld dat zij echt wil samenwerken met de huisartsen door de kringen een plaats te geven in bestuur en medische netwerkraden. Daar zijn geen wetteksten voor nodig”, anticipeert Roel Van Giel op de haperende stemming van het wetsontwerp ziekenhuisnetwerken (1).
“Er zijn daarvoor directies en medische raden nodig die durven vooruit kijken, die durven ageren vanuit het belang van de patiënt en daarvoor de samenwerking met de huisarten cruciaal vinden. Dergelijke directies, dergelijke medische raden maken plaats voor de huisartsengeneeskunde in hun besturen omdat ze weten dat ze een enorme meerwaarde zijn voor de ontwikkeling van hun ziekenhuisnetwerk”, betoogt Roel Van Giel. Een evolutie die sowieso voorzien is in het ontwerp van Maggie De Block, maar kennelijk vertrouwt de DM-voorzitter niet voor 100% dat dat ontwerp alsnog gestemd raakt na de federale strubbelingen.
(1) Stemming op 6 december uitgesteld in de Kamer, waarna Michel I ophield te bestaan. Opnieuw geagendeerd op 20 december onder Michel II, maar nadien uitgesteld tot een niet nader bepaalde datum in 2019.
Lees ook: domus-medica-zet-gentse-en-antwerpse-netwerken-onder-druk
Laatste reacties
Roger VAN AKEN
13 december 2018Het is echt niet de bedoeling dat wij ,huisartsen, ook maar iets in de pap zouden hebben te brokken in dit "nieuwe landschap".
Het hospitalocentrisme viert nog steeds hoogtij ,zoals trouwens altijd al gebeurde in het verleden. Momenteel gaat het electronisch nog wat vlotter : als je als huisarts een patiënt verwijst, heb je veel kans dat hij via de cardioloog bij de endocrinoloog komt , die hem op zijn beurt naar de pneumoloog , dermatoloog en eventueel geriater doorstuurt....
De patiënt krijgt bij al deze "collega's" een vervolgafspraak , die zelfs op een rijtje vermeld worden in elk verslag.
De huisarts krijgt natuurlijk een hoop geleerde verslagen toegestuurd , en , als hij geluk heeft , ziet hij ook nog zijn patiënt eens terug.
Laat ons zwijgen over "de huisarts als spilfiguur van de eerstelijnszone". Dit is op hoger vlak nog nooit echt gepromoot .
Het feit dat de huisartsgeneeskunde spotgoedkoop was en nog is , is de enige reden waarom deze discipline al niet veel langer weggesaneerd is .