Symposium alzheimeronderzoek met Belgische primeurs

De Belgische Neurologische Vereniging en de Belgian Dementia Council (BeDeCo) pakten op een symposium aan de UA uit met een overzicht van het lopende alzheimeronderzoek in België. 

De aanwezigen kregen in primeur de eerste resultaten mee van een grootschalige Belgische studie over de waarde van MRI-scans bij de diagnose van de ziekte, alsook nieuwe richtlijnen waarmee artsen de rijvaardigheid van Alzheimer-patiënten kunnen bepalen.

De huidige wetgeving blijft eerder vaag op het vlak van rijvaardigheid en dementie. Daarom stelden neurologen, psychiaters, geriaters en huisartsen die lid zijn van BeDeCo in samenwerking met het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) zelf richtlijnen op als aanvulling op de wetgeving. Het is aan de behandelend arts om met behulp van die richtlijnen over de rijvaardigheid van zijn patiënt te oordelen.

De arts kan zich met een korte screeningstest een beeld vormen van hoe het met de aandacht, geheugen, taal, concentratie en het gedrag van de patiënt gesteld is. Zo kan hij oordelen of de patiënt al dan niet rijvaardig is of zich aan bepaalde voorwaarden moet houden, zoals bijvoorbeeld enkel rijden binnen een straal van tien kilometer rond de woning, of niet 's nachts of op de snelweg.

"Wij hopen dat met deze richtlijnen de artsen tot een meer gestandaardiseerd oordeel zullen komen, want nu is de ene arts soms wat strenger daarin dan de andere", zegt professor Sebastiaan Engelborghs.

Op het symposium werden ook de eerste resultaten voorgesteld van een Belgisch onderzoek naar de waarde van MRI-scans voor de diagnose van de ziekte van Alzheimer. "Een MRI-scan werd tot nu toe vooral gebruikt om andere oorzaken voor dementie uit te sluiten. Het Belgische bedrijf icometrix ontwikkelde nu een tool die de MRI-beelden gebruikt om het hersenvolume automatisch op te meten. Een vermindering van het hersenvolume is een indicatie voor Alzheimer. Dankzij die tool zou dus de MRI op zich ook gebruikt kunnen worden om Alzheimer op te sporen", zegt professor Engelborghs, die eerste resultaten van de studie 'veelbelovend' noemt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.