"Stem beleid af op evolutie in huisartsengeneeskunde" (Domus Medica)

Huisartsenvereniging Domus Medica roept de federale regering op om voor het opstellen van coronamaatregelen niet alleen te kijken naar het aantal ziekenhuisopnames, maar ook naar de huisartsgeneeskunde. "Daar zien we de evolutie van het virus al een stuk vroeger, waardoor er sneller kan ingegrepen worden", klinkt het bij voorzitter Roel Van Giel.

"Er wordt nu dagelijks met argusogen gekeken naar het aantal ziekenhuisopnames, maar we zien al veel vroeger een indicatie daarvan bij de huisartsen", aldus Roel Van Giel. "Twee à drie weken voor een piek in de ziekenhuisopnames, zijn er bij de huisartsen al exponentieel meer patiënten met luchtwegklachten. Dus waarom moet er gewacht worden om in te grijpen tot het aantal ziekenhuistoenames stijgt?"

Barometer

Een mogelijk hulpmiddel hiervoor is de zogenaamde COVID-19-barometer, die Sciensano op 1 oktober lanceerde. Dat is een meetinstrument waarmee de consultaties van huisartsen voor luchtwegklachten in kaart worden gebracht. De gegevens worden bij elke arts in het land opgevraagd, waardoor er snel lokale brandhaarden en toenames kunnen ontdekt worden. "Het project is opgestart, maar het zal nog enkele weken duren eer dit volledig goed loopt", zegt Van Giel. "Maar de resultaten van die barometer kunnen wel een schat aan informatie opleveren." (De barometer 2.0 werd voor begin oktober aangekondigd, maar is nog steeds niet klaar, red.)

Bvas sluit zich aan bij oproep Domus Medica

Ook de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) sluit zich aan bij de oproep van Domus Medica. "Wat er bij de huisarts gebeurt, is zo'n voorspellende factor", aldus ondervoorzitter Dirk Scheveneels. "Hopelijk stroomt die informatie door de COVID-19-barometer nu vlot door en kan die worden gebruikt om sneller maatregelen te nemen."

Intussen roepen de artsenverenigingen mensen op het aantal nauwe contacten flink te verminderen. "Dat is de enige manier om de verspreiding van het virus te beperken. We moeten een beroep doen op het gezond verstand van de mensen en daarvoor moeten we dus niet wachten op een specifieke regel van de overheid", klinkt het.

> Lees ook: "De kanaries in de koolmijn"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.