Na ebola werpt nu ook zika bij de bevolking ongeruste vragen op, waarmee mensen naar de dokter stappen. Voor professor Bert Aertgeerts (Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde, KU Leuven) is dat een gelegenheid om erop te wijzen dat huisartsen snel en moeiteloos de juiste informatie kunnen vinden via het EMD.
“We ontwikkelden één platform waar de links naar de juiste informatie verzameld worden”, zegt professor Aertgeerts. “Zodra de huisarts inlogt in het EMD wordt hij via een eenvoudige zoekopdracht doorverwezen naar de juiste informatie. Dit systeem is uniek in de wereld.”
In het geval van het zikavirus, bijvoorbeeld, verwijst de toepassing door naar de site van het Instituut voor Tropische geneeskunde. Daar vindt de arts het antwoord op vragen rond reizen, zwangerschap, enz.
Ook richtlijnen en aanbevelingen voor de eerstelijnszorg worden via dit systeem toegankelijk gemaakt. Ze zijn ondergebracht in EBMPracticeNET. “Er zijn meer dan 1.000 richtlijnen voor eerstelijnszorgverleners beschikbaar”, zegt professor Aertgeerts. “Helaas worden zij te weinig gebruikt, omdat veel artsen ze eenvoudigweg niet weten te vinden. Dit systeem biedt een eenvoudige en gebruiksvriendelijke oplossing.”
Het systeem kon intussen al 4.000 huisartsen overtuigen. Binnenkort wordt ook een onderdeel voor verpleegkundigen, kinesitherapeuten, tandartsen en andere eerstelijnszorgverleners ontwikkeld.