Provincie Antwerpen promoot laagdrempelige zorg

De provincie Antwerpen steunt verschillende projecten die de toegang tot de eerstelijnsgezondheidszorg moeten bevorderen. Dat geldt als respons op een vraag vanuit de Vlaamse regering om nieuwe initiatieven op te starten. “De provincie stelt zich hier op als een veldwerkende overheid”, zegt Peter Bellens, gedeputeerde van de provincie, bevoegd voor welzijn en gezondheid.

 

Binnen de gezondheidszorg ziet Peter Bellens de provincie als een echelon dat signalen vanuit het veld kan opvangen en lacunes in de gezondheidszorg kan detecteren. Aan de hand van de verzamelde informatie ondersteunt het provinciale niveau projecten die het bestaande gemis kunnen opvangen. Op die manier wordt een verkennende fase in het beleid rond gezondheidszorg doorlopen: als een project doeltreffend blijkt, kan het door de Vlaamse overheid verder worden ontwikkeld en naar een breder grondgebied uitgebreid.

 

Peter Bellens4 nieuwe wijkgezondheidscentra

In de projecten die de provincie Antwerpen momenteel onder haar bescherming neemt, komt de huisarts rijkelijk in beeld. Eén project ondersteunt het opzetten van wijkgezondheidscentra. Peter Bellens laat er geen twijfel over bestaan: “In de provincieraad zijn er wel eens hevige discussies over het nut van wijkgezondheidscentra. Maar ik ben ervan overtuigd dat ze een meerwaarde betekenen voor onze samenleving, en zeker voor het bereiken van sociaal kwetsbare groepen.

Voor alle duidelijkheid: ik werk niet in een wijkgezondheidscentrum”, zegt dokter Jos De Smedt. “Ik ben aan de slag in groepspraktijk Booischot (Heist-op-den-Berg), en dat gaat momenteel prima. Maar ik vind wel dat wijkgezondheidscentra een belangrijke rol spelen in onze eerstelijnsgezondheidszorg.

Een groot voordeel van wijkgezondheidscentra is dat ze zich toeleggen op de opvang van sociaal kwetsbaren. Voor meer traditioneel werkende huisartsen is dat een moeilijke groep, bijvoorbeeld omdat de betrokkenen zich vaak niet stipt volgens afspraak op het consult aanmelden. Wijkgezondheidscentra hebben een andere functioneringsmodus, waardoor het gemakkelijker valt om zich aan onvoorziene omstandigheden aan te passen.

Met de steun van de provincie Antwerpen is er in Heist-op-den-Berg een werkgroep opgestart die beoogt een leefbaar wijkgezondheidscentrum op te richten. Hopelijk opent dit centrum volgend jaar zijn deuren.” Er wordt ook gewerkt aan de opstart van wijkgezondheidscentra in Willebroek, Turnhout en Herentals.

 

Integratie van verpleegkundigen in de huisartspraktijk

Vanuit de nood aan multidisciplinair werken zijn huisartsen vragende partij voor praktijkondersteuning. Ook hier springt de provincie Antwerpen bij. Ze financiert een opleidingscoördinator voor een project van de universiteit Antwerpen dat de integratie van verpleegkundigen in de huisartspraktijk beoogt. Dit project wordt in detail besproken hoger in deze nieuwsbrief: ‘UA stoomt verpleegkundigen klaar voor de huisartspraktijk’.

De provincie Antwerpen maakt middelen vrij om organisaties ertoe aan te zetten over de verschillende sectoren heen samen te werken rond eerstelijnszorg. Nog tot 23 september kunnen projecten worden ingediend via de projectoproep rond toegankelijke gezondheidszorg.

 

Het volledige artikel leest u in een volgende editie van Medi-Sfeer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.