Professor Koen Kas is voor drie jaar benoemd aan de Universiteit Gent om wetenschappelijk onderzoek te verrichten in het vakgebied digital health, healthtech, moleculaire oncologie en biomerkers in de vakgroep biomoleculaire geneeskunde.
“Onderzoek ligt mij nauw aan het hart”, zegt prof. Koen Kas, moleculair oncoloog, auteur en CEO van HealthSkouts. “En ook de toekomst van digital health. Ik ga samen met artsen, biomedici en biotechnologen onderzoeken hoe we een digitale laag kunnen toevoegen aan het biomedisch onderzoek. Iedereen heeft de mond vol over de digitale revolutie, maar de echte revolutie is de biologische revolutie. Denk maar aan het combineren van genoom en eiwitanalyses met gezichtsherkenning, of het gebruik van AI algoritmen bij het visualiseren van de motoriek en het analyseren van de spraak van een baby of peuter om op die manier kinderen preventief te kunnen screenen. Die revolutie staat voor de deur. We gaan onderzoeken hoe we daarop kunnen anticiperen.
Dit komt niks te vroeg, in een tijd van dure geneesmiddelen zoals dat bijvoorbeeld het geval is voor baby Pia waar via een sms-actie 1,9 miljoen euro ingezameld werd voor de behandeling. Je kan het vergelijken met een hielprik waarmee in Vlaanderen elf aangeboren metabole ziekten opgespoord worden bij baby’s. Dat aantal kan uitgebreid worden en bij sommige van die aandoeningen zou het volstaan om het dieet van het kind aan te passen: predictie en preventie.”
Doel is dat professor Kas de opleiding aan de Faculteit Geneeskunde van de UGent gaat actualiseren door te onderzoeken hoe technologie in de praktijk kan ingeschakeld worden en wat de beperkingen zijn in real life.