Fiscaal precedent ZOL stelt ook andere ziekenhuizen gerust

Vorige week vernam u via onze nieuwsbrief dat er een uitweg kwam voor de penibele situatie waarin de Bijzondere Belastinginspectie het Ziekenhuis Oost-Limburg gedreven had. Meteen na dat bericht stroomden de telefoontjes het ZOL binnen: andere ziekenhuizen in dezelfde situatie vroegen raad, vernam De Specialist.

Samen met de koepelorganisatie Zorgnet-Icuro - en tal van andere ziekenhuizen die bij de uitbetaling van de erelonen dezelfde werkwijze als het ZOL hanteerden - vroeg het ZOL dat de overheid richtlijnen zou opstellen over hoe deze fiches dan wel opgesteld moeten worden. In april van dit jaar volgde uiteindelijk een richtlijn via een gezamenlijke brief van de Fiscale administratie, de FOD Volksgezondheid en het Riziv. Op basis van deze richtlijnen werden er voor de jaren 2015 en 2016 aangepaste fiscale fiches opgesteld en voor 2017 definitieve fiches.

“Ondertussen voerde de BBI diverse steekproeven uit om te verifiëren of de opgestelde fiches tot de nodige en juiste fiscale aangiftes door de betrokken artsen hebben geleid”, aldus Tom Arts. “Dat bleek het geval te zijn waarna nu dus het bericht volgde dat de 2 taxaties voor in totaal 118 miljoen euro vervallen.”

“Voor het ZOL betekent dit een zeer grote opluchting omdat dergelijke claim een grote hypotheek zou leggen op onze toekomst en die van onze artsen, medewerkers en zelfs patiënten. We zijn dan ook zeer tevreden dat dit dossier nu van de baan is”, besluiten Tom Arts en Erwin Bormans.

Wat voorafging geven we hier nog even in detail mee.

Het ZOL gaf nog even een stand van zaken mee van wat voorafging. In september 2016 ontving het ZOL een aanslag van 58 miljoen euro en 60 miljoen euro op basis van een aantal fiscale fiches die het ZOL voor het jaar 2013 en 2014 had opgesteld voor de erelonen die het ziekenhuis had uitbetaald aan haar artsen. “De uitbetalingen gebeurden aan zogenaamde maatschappen. Dit zijn de associaties waarin artsen zich verenigen”, zo verduidelijken Tom Arts en Erwin Bormans, respectievelijk voorzitter en CEO van het ZOL. “Voor de artsen waarvoor het ereloon niet aan henzelf maar aan een maatschap werd uitbetaald, maakte het ZOL al jaren fiscale fiches op, op naam van deze maatschappen. Net zoals veel andere ziekenhuizen had het ZOL hierover zelfs een akkoord met de lokale fiscale administratie.”

Maar omdat deze maatschappen zelf geen rechtspersoonlijkheid hebben, aanvaardde de BBI deze fiches niet en werden de uitbetaling beschouwd als geheime commissielonen. Met de extra aanslag van 103 procent tot gevolg, bovenop de belastingen die al werden betaald. “Het ZOL tekende bezwaar aan tegen deze aanslag en de vordering werd in functie daarvan uitgesteld”, vervolgt Erwin Bormans.

Lees ook: fiscale-bom-onder-ziekenhuizen-ontmijnd-zol-kan-opgelucht-ademhalen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.