In onze vorige krant spraken we al met huisartsenkring O.V.O. over het pilootproject ‘Geïntegreerde zorg Vlaamse Ardennen’, waarvan de kring één van de voortrekkers is. Het commentaar was van uiteenlopend allooi: enthousiasme over de toenadering tussen alle actoren uit de zorg en het welzijnswerk, maar veel vragen rond de manier waarop de overheid sommige aspecten wil uitwerken. Eenzelfde boodschap weerklinkt bij dr. Gijs Van Pottelbergh, coördinator van het pilootproject ‘Zorgzaam Leuven’.
“Ik wil niet negatief zijn”, zegt Gijs Van Pottelbergh. “We hebben heel veel goede redenen om zelf regionaal een stuk van het gezondheidsbeleid mee te bepalen, met inbegrip van de financiering.
Dankzij deze projecten kunnen we daartoe een eerste aanzet geven. Bovendien brengen de pilootprojecten een positieve dynamiek op gang: ze mobiliseren heel wat mensen die in hun vrije tijd onbetaald mee reflecteren, projecten schrijven, werkgroepen aansturen.”
Maar er zijn ook grijze zones. Vooral de financiering roept vragen op. Is de federale regering met een ingewikkeld en onvolledig uitgeklaard model uit de hoek gekomen, dan blijft de bijdrage van de Vlaamse regering al helemaal onduidelijk. Terwijl de Gemeenschappen in principe zullen deelnemen.
> Lees verder op pagina 4-5 in het weekblad van de Huisarts Medi-Sfeer ( 8 december 2016 - Nr 538 )