Overleden patient, kwetsbare patient, patiëntendossier: 3 nieuwe adviezen van de Orde der artsen

Er zijn drie nieuwe adviezen gepubliceerd op de website van de Orde der artsen. Ze betreffen de toegang tot het medisch dossier van een overleden patient in geval van een testamentaire betwisting, het recht om een patiënt te onderzoeken zonder zijn/haar toestemming, noch van diens wettelijke vertegenwoordiger, voor een geneeskundige verklaring en de wijziging van artikel 42 van de Code van geneeskundige plichtenleer.

De nationale raad van de Orde der artsen heeft de vraag onderzocht van de toegang tot het medisch dossier van de overleden patiënt in geval van een testamentaire betwisting.

> Advies van de nationale raad (via deze link)

De nationale raad onderzocht de vraag of een externe arts (die geen therapeutische relatie heeft met de patiënt) in opdracht van een derde het recht heeft om in het kader van de opstelling van een omstandige geneeskundige verklaring met het oog op de aanstelling van een bewindvoerder een patiënt te onderzoeken zonder zijn/haar toestemming, noch van diens wettelijke vertegenwoordiger.

> Advies van de nationale raad (via deze link)

De Orde der artsen werkt tegen het voorjaar 2018 aan een nieuwe code van geneeskundige plichtenleer.

> Advies van de nationale raad (via deze link)

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.