Een halve eeuw geleden stichtten Leuvense huisartsen het ‘Medisch Centrum Huisartsen’ (MCH). De bedoeling was – en is – het werk van de huisarts te vergemakkelijken en de samenwerking tussen huisartsen te bevorderen.
Het MCH, dat tot op heden door huisartsen wordt beheerd, is in grote lijnen opgebouwd uit drie luiken. Het eerste wordt belichaamd door twee poliklinieken, één in Leuven en één in Wezembeek-Oppem. Hiermee wil men, zo klinkt het bij MCH, “de leemte tussen de eerstelijnszorg en de ziekenhuizen invullen”. In de twee poliklinieken houden ruim 100 specialisten raadpleging na verwijzing door de huisarts. Door het systeem van verwijzing naar de specialist en terugverwijzing naar de huisarts wordt de patiënt niet nutteloos in de tweede lijn behandeld. Dankzij de korte communicatielijn met de huisarts biedt MCH patiëntvriendelijke specialistische geneeskunde. De patiënt krijgt het gevoel dat de huisarts bijna real-time zijn traject bij de specialist kan volgen.
“Die strakke lijn tussen huisarts en specialist is belangrijk”, aldus Karel De Koker, huisarts in Herent. “Met het oog op de exponentiële ontwikkeling van de technologie in de geneeskunde, bijvoorbeeld, moeten we er ons van bewust blijven dat de bomen niet tot in de hemel groeien.” Ook voor de patiënt een nuttige optie? “Absoluut”, weet Tom De Baere, die als orthopedist aan het MCH verbonden is. “We zien hier andere patiënten dan in het ziekenhuis.” Dermatoloog Alix Naert is van mening dat de stap voor patiënten sneller gezet is naar de polikliniek dan naar het ziekenhuis. “Bovendien kan men indien nodig de patiënt gemakkelijk en snel doorverwijzen voor aanvullend onderzoek naar een collega-specialist”, zegt ze. Ieder jaar zien de poliklinieken zowat 80.000 patiënten over de vloer komen.
Het tweede luik van MCH is een labo op maat van de huisarts. Het biedt een goed uitgebouwd logistiek systeem van staalophaling (verschillende keren per dag, ’s avonds en op zaterdag) en een digitaal aanvraag- en rapporteringssysteem. Voor verdere informatie is een online labogids beschikbaar. Ook rechtstreeks contact met één van de klinisch biologen van het labo is een optie. Het labo verwerkt jaarlijks 4 miljoen analysen aangevraagd door huisartsen.
Ten slotte is er ‘MCH Focus’, dat zowel de individuele huisarts als de huisartsenkringen ondersteunt op administratief, logistiek en educatief vlak. Focus verzorgt de permanente vorming van huisartsen via nascholingen en andere leermomenten. De structuur publiceert ook online het tijdschrift Wetenschappelijke Tijdingen en MCH Digest. Huisartsen kunnen bij Focus terecht voor hulp bij het aanvragen van accreditering.
Momenteel zijn 178 huisartsen lid van MCH. Er werken een 700-tal huisartsen uit Vlaams-Brabant en de Brusselse rand nauw samen met MCH. Op 1 oktober organiseerde MCH naar aanleiding van zijn jubileum een symposium in de Universiteitshallen van Leuven. Verschillende sprekers lieten er hun licht schijnen op de toekomst van de geneeskunde. Medi-Sfeer brengt hiervan verslag uit in een volgende editie. De jubileumviering wordt afgesloten met een happening op 17 november.