Luxemburg wil twee jaar geneesmiddelen met cannabis testen

Luxemburg wil voor voorlopig twee jaar het gebruik van geneesmiddelen met werkzame stoffen van cannabis testen. Tegen het eind van het jaar worden overeenkomstige wetswijzigingen voorgesteld, zei minister van Gezondheid Lydia Mutsch dinsdag.

 De nieuwe wet moet vooral de behandeling van patiënten met chronische en pijnlijke ziektes mogelijk maken, die met conventionele middelen niet te helpen zijn. Het voorschrijven van medicamenten vooral met Tetrahydrocannabinol (THC) en Cannabidiol (CBD), belangrijke werkzame stoffen van de het verdovende middel cannabis, zal naar verluidt onder strenger medisch toezicht gebeuren.

De regering van het Groothertogdom had eind oktober in principe beslist om cannabis voor medisch gebruik toe te laten. Doel van de proefperiode is volgens Mutsch om meer over de toepassingen en werkingen van medicinale cannabis te weten te komen. De geplande wetgeving moet ervoor zorgen dat cannabis in gestandaardiseerde kwaliteit kan worden gebruik. Tegelijkertijd dient de beschikbaarheid gecontroleerd.

België hinkt in deze materie achterop en ondergaat nogal onbewogen de wereldwijde aanpassing. Medicinale cannabis is sinds maart vorig jaar te koop, maar enkel via de ziekenhuisapotheek. Eigen kweek is verboden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.