Vandaag maandag ondertekenen alle Belgische ziekenfondsen en minister De Block het Toekomstpact voor de ziekenfondsen. Dit pact omvat heel wat positieve punten, vinden de Liberale Mutualiteiten (LM): "Eindelijk krijgen de kleinere ziekenfondsen een plaats in alle beleidsorganen van het Riziv."
Het Toekomstpact vervangt de uitbetalingsfunctie aan het loket meer en meer door elektronische betaalcircuits: vanaf 2018 verdwijnen overigens de traditionele ‘doktersbriefjes’. Dit betekent echter niet dat de loketten mogen wegvallen, want de functie van gezondheidscoach voor de leden – het begeleiden van de mensen in de alsmaar complexer wordende wereld van de gezondheidszorg – neemt aan belang toe, menen de LM. Dit is zeker zo in het licht van de vergrijzing van de bevolking en de toename van het aantal chronisch zieken.
"De Liberale Mutualiteiten schakelen zich al meerdere jaren in in deze evolutie, zelfs zonder Toekomstpact. Ze zijn zich terdege bewust van hun verantwoordelijkheid in het belang van de patiënten en willen dan ook volop meewerken aan de uitvoering van het pact."
"De ziekenfondsen moeten wel de nodige middelen krijgen om hun taken uit te voeren. Het beleid van de federale regering gaat echter een heel andere richting uit want ze beslist om de ziekenfondsen tijdens de huidige legislatuur 120 miljoen euro te laten inleveren, zonder garantie dat er niet nog méér besparingen zullen aankomen." De LM vrezen dat zo de uitvoering van hun opdrachten ernstig in het gedrang komt.
"Geen dictaten"
"Hoewel de ziekenfondsen intermutualistisch op heel wat vlakken samenwerken, is een zekere mate van concurrentie belangrijk om kwaliteitsvolle en vernieuwende initiatieven niet onmogelijk te maken. Zoals het Toekomstpact terecht vermeldt en waar ook de LM al jaren voor pleiten, moeten die diensten te maken hebben met de gezondheid en niet met wellness. Niettemin vragen we toch de nodige vrijheid voor de organisatie ervan. We wensen dan ook een constructief overleg met de regering en geen eenzijdig opgelegde dictaten."