De GBO (Kartel) betreurt einde startpremie huisartsen Brussel

De Groupement Belge des Omnipraticiens (GBO), syndicaat dat deel uitmaakt van het Kartel, betreurt ten zeerste de beslissing van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie om een einde te maken aan de Impulseo-subsidies in Brussel, zoals MediSfeer eerder liet weten.

Volgens de GBO zullen voortaan alleen multidisciplinaire structuren in aanmerking komen voor financiële steun in Brussel. In theorie zullen ook jonge artsen zich kandidaat kunnen stellen, "maar met voorwaarden die het voor geen van hen in de praktijk mogelijk maken. En slechts 10 artsen per jaar komen in aanmerking voor die steun. Zij komen pas op de derde plaats bij de prioriteiten die in de door de CoCom uitgevaardigde volgorde worden gesteld.

Voor de GBO moeten, wegens de huisartsenschaarste in vele Brusselse wijken, alle praktijkvormen worden aangemoedigd, of ze nu per prestatie of forfaitair werken. 

De GBO is niet gekant tegen steun aan multidisciplinaire structuren, "maar kan een dergelijke discriminatie ten opzichte van andere praktijken (solopraktijken, monodisciplinaire groepspraktijken en alle andere vormen van vereniging van artsen...) niet tolereren. 

De groep vraagt de Brusselse minister van Volksgezondheid, Alain Maron (Ecolo), om snel een beter overleg op gang te brengen tussen de overheid en de vertegenwoordigers van de artsen, en zo een aanpak van de huisartsgeneeskunde in Brussel uit te werken die zo goed mogelijk beantwoordt aan de behoeften van de bevolking.

Een ontmoeting met de minister is gepland

De GBO/Kartel zal bij dit eerste overleg de minister haar voorstellen ter ondersteuning van de huisartsgeneeskunde meedelen, zoals reële stimuli geven om voldoende artsen te hebben. Jonge artsen moeten de kans krijgen om hun beroep uit te oefenen met behoud van een goede levenskwaliteit door een goed evenwicht tussen beroepsleven en privé- en sociaal leven.

Minister Alain Maron legde uit dat de huidige hervorming "de steun voor de start van groepspraktijken zal verhogen, op basis van een vergoeding voor dienstverlening of een forfait, en de steun voor de start van jonge artsen in wijken met een tekort zal handhaven". 

Volgens hem zullen de middelen worden verhoogd om na overleg met jonge artsen echte steun aan hun start te kunnen geven. "Wij stappen over van een premielogica, die zonder rechtvaardiging wordt toegekend, naar een subsidielogica, met een betere kijk op wat met overheidsgeld wordt gedaan."

Het hervormingsproject is in de eerste helft van 2021 aan alle syndicaten voorgelegd, aldus de minister, die bevestigde dat hij "in de komende dagen" een ontmoeting zal hebben met hen. 

Het kabinet van de minister wees erop dat Vlaanderen drie jaar geleden een einde maakte aan deze bonus, zonder dat dit tot een uittocht van jonge artsen naar Brussel heeft geleid.

> Ook Brussel maakt einde aan Impulseopremie

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.