Domus Medica (DM) telt nu zowat 3.400 leden en dat aantal groeit nog steeds. Daarmee bereikte afscheidnemend algemeen directeur Christophe Dekoninck ruim zijn objectief van 3.000 aangeslotenen. Maar verantwoordelijkheid opnemen in deze of andere verenigingen is vandaag een probleem, geeft medisch directeur dr. Teughels toe: “Zelf ben ik ook wel geschrokken van de werkbelasting in DM."
"Het medisch directeurschap was omvattend, maar zo omvattend, dat wist ik niet. Door covid kregen we meer bekendheid. Men weet ons te vinden vanuit alle hoeken. Roel (Van Giel, red.) is nu DM-voorzitter, maar daarnaast ook actief in AADM en de medicomut. Hij heeft aangegeven dat hij geen derde voorzittersmandaat meer op zich neemt. Ook vicevoorzitter Siegfried Van Eygen liet weten dat hij zijn mandaat zou stoppen.”
Naast de directeur is dus ook deze ervaren tandem in sneltempo aan vervanging toe. “Idealiter start de nieuwe algemeen directeur al begin deze zomer zodat hij warmgedraaid is tegen het aantreden van een vers bestuur en een nieuwe voorzitter”, licht de medisch directeur toe. Wat de nieuwe voorzitter betreft: weldra schuiven de provinciale kieskringen de namen naar voren van de kandidaten voor de algemene vergadering (AV), waaruit in het najaar gekozen wordt. Eind november wellicht is de installatie van de AV gepland. Die duidt het bestuur aan. Op zijn beurt wijst dat na de eerste bestuursvergadering de voorzitter aan.”
Zelf heeft dr. Teughels geen ambitie voor het algemeen directeurschap: “ik wil mijn huidige mandaat nog altijd met mijn praktijk blijven combineren. Dat is niet doenbaar met de voltijdse bezigheid van een algemeen directeur.”
"Of de nieuwe voorzitter hetzelfde profiel zal nemen en krijgen als de huidige, is nog koffiedik kijken.”
“Mijn prioriteiten zijn het document ‘visie 2030 over het functioneren van de huisarts’ – met in oktober een ledencongres dat die visie moet goedkeuren. Daarnaast gaat mijn aandacht nog steeds naar de wachtposten en nu dus ook Wonca 2023 dat Domus Medica naar Brussel haalde.”
Inpikkend op de recente actualiteit vindt dokter Teughels dat dringend wat gedaan moet worden aan de administratieve overlast, en in de eerste plaats aan de werkongeschiktheidsattesten: “We zijn bijna arbeidsartsen geworden.”
Laatste reacties
Marc DE MEULEMEESTER
28 april 2022Is dat nu echt nodig dat je een universitair diploma nodig hebt en tot je 25 moet studeren om een briefje te schrijven dat ze niet kunnen werken ?