“E-fact doet door huisartsen gefactureerde bedragen buitenmaats toenemen (Inspectie)”

De dienst voor geneeskundige evaluatie en controle van het Riziv (DGEC) publiceerde zijn jaarrapport 2020. Voor huisartsen valt de evaluatie best mee in vergelijking met thuisverpleegkundigen, maar e-fact doet knipperlichen afgaan voor de inspectie. Toch hebben de meeste huisartsen een uitleg voor de sprong in de elektronisch gefactureerde bedragen.

In 2020 hadden de DGEC-controleonderzoeken, evaluatiestudies en sensibiliseringsacties rond correcte facturatie en doelmatige zorg een impact van meer dan 30 miljoen euro, aldus DGEC-baas en arts Philippe Tavernier. Er liepen niet minder dan 1.187 externe meldingen binnen. Bijkomend volgden nog 57 eigen risicoanalyses op een totaal gezondheidszorgbudget van zowat 30 miljard.  

Covid

Ook de DGEC zag haar werkzaamheden voor een stuk gedwarsboomd door covid: “We verhoorden geen zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor Covid-patiënten (bv. diensten intensieve zorg, pneumologie en infectieziekten, huisartsen, enz.) We namen ook heel wat beschermingsmaatregelen voor onze medewerkers, de betrokken zorgverleners en verzekerden.”

Specifiek bij de huisartsen viel op dat de testen ‘lichte ketens’ en ‘troponinen’, gespecialiseerde onderzoeken, geregeld of routinematig door huisartsen werden voorgeschreven. Nochtans hebben die slechts een beperkte plaats hebben in de huisartsgeneeskunde.

e-Fact

Er viel een sterke toename op (9,9% of 75,3 miljoen) van de facturatie tussen 2017 en 2018 gemiddeld op jaarbasis terwijl die tussen 2008 en 2017 gemiddeld slechts 3,3% of 30 miljoen bedroeg. Volgens de DGEC was die buitenmaatse toename toe te schrijven aan het gebruik van het elektronische circuit (eFact), “dat de facturatiestroom versnelt en een optimalisering ervan mogelijk maakt, maar ook de niet-reglementaire facturatie van bepaalde handelingen in het patiëntendossier vergemakkelijkt.”

Vandaar een sensibiliseringsactie in januari 2020 per brief aan 38 huisartsen. Zij hadden de hoogste bedragen in de derdebetalersregeling gefactureerd, voornamelijk via eFact, en hadden eveneens het gemiddelde aantal verstrekkingen per patiënt, tussen 2017 en 2018, doen toenemen.

Er werd hen expliciet gevraagd of de door hen gebruikte nomenclatuurcodenummers 101032-101076 daadwerkelijk overeenstemden met een raadpleging van de patiënt in de praktijkkamer en niet met een tot het medisch dossier beperkte actie. Als de facturaties niet correct waren, werden ze verzocht om die binnen twee maanden te regulariseren.

Een tweede sensibiliseringsactie van augustus 2020 verliep per brief naar 146 huisartsen, een deel van 150 artsen die in 2019 goed waren voor 10% van de uitgaven voor 8 nomenclatuurcodenummers die met een patiëntencontact overeenstemmen. Ook zij werden op het matje geroepen en gevraagd om hun facturatie sinds de start van eFact te rechtvaardigen.

Plausibele uitleg?

“Weinig zorgverleners gaven in hun antwoord toe dat ze verstrekkingen niet-reglementair manier hadden gefactureerd, aldus de DGEC. Zo meldden nogal wat huisartsen dat ze nu hun prestaties factureerden die in het verleden gratis werden uitgevoerd. Denk aan een facturatie per gezinslid dat tijdens hetzelfde bezoek de arts heeft geraadpleegd, in plaats van één enkele facturatie). Dat gebeurde precies dankzij het gebruiksgemak van eFact.

Andere huisartsen gaven aan dat ze het patiëntenbestand van een collega hadden overgenomen of dat een stagiair ook met hun derdebetalersnummer had gefactureerd.

“Parallel met die sensibiliseringsactie hebben we de conclusies van onze nationale studie aan alle huisartsen meegedeeld en we informeerden hen over de EBM-richtlijnen. We vroegen hen om daaraan in de toekomst de nodige aandacht te besteden”, aldus nog de inspectie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Rudy FAELENS

    28 januari 2022

    Als je absoluut een zondeboek wil zoeken voor frauduleus artsengedrag, moet je dat dan niet eerder zoeken bij de immoraliteit van de artsen zelf ?
    Perverse financiele mechanismen zijn inherent aan dit prestatiesysteem. Natuurlijk profiteert het ganse medisch-industrieel complex hiervan, ook de ziekenfondsen, maar de hoofdverantwoordelijke blijft toch wel de fraudulerende arts zeker ?

  • Dirk VAN DAMME

    12 augustus 2021

    Het systematisch gebruik van 3de betaler door middel van efact voor alle patiënten geeft niet alleen aanleiding tot overconsumptie en fraude, maar evenzeer tot oneerlijke concurrentie tussen huisartsen. Het is hoog tijd dat daarop meer controle gebeurt!
    Dr. Dirk Van Damme

  • Marc DE MEULEMEESTER

    12 augustus 2021

    De Zieke Fondsen , oa die van Arcopar , winnen zieltjes met hun geneeskunde in ruil voor 1 couponnetje , het RIZIV betaalt het gelach !

  • Marc DE MEULEMEESTER

    10 augustus 2021

    De Zieke Fondsen hebben aangedrongen op gratis geneeskunde en/of voor 1 Valois zegeltje voor hun leden maar daardoor hebben ze de kat en de phishers bij de melk gezet zodat het RIZIV oogst wat de zieke bonden gezaaid hebben !
    Alles wat gratis is wordt niet gewaardeerd !