Langdurige opvang voor geïnterneerden nu ook in Wallonië beschikbaar

Minister Maggie De Block heeft op vrijdag 11 december aangekondigd dat er in het centrum Les Marronniers in Doornik een afdeling voor langdurige forensische opvang van geïnterneerden zal worden geopend. In september werd al bekendgemaakt dat er een gelijkaardige afdeling komt in het UPC Sint-Kamillus van Bierbeek.

Minister De Block zet deze stap in samenwerking met collega Koen Geens van Justitie. Beide ministers pikken daarmee een dringend probleem op: België is al verschillende keren veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, omdat ongeveer één vierde van de Belgische geïnterneerden in de gevangenis ondergebracht is. Daardoor hebben deze personen geen toegang tot zorg op maat. De nieuwe centra zijn bestemd voor geïnterneerden bij wie resocialisatie niet mogelijk is wegens een te hoog risico op recidief.

Het kabinet Volksgezondheid start daarnaast in Doornik ook nog met een nieuwe afdeling (‘La Canopée’) voor geïnterneerden bij wie resocialisatie wel mogelijk is. Deze patiënten zullen nu de kans krijgen om actief aan hun terugkeer naar de maatschappij mee te werken.

De afdeling voor langdurige forensische opvang in Doornik treedt in werking vanaf 1 januari 2016. Dertig personen kunnen er terecht. Ze krijgen er activiteiten of een aangepast therapeutisch traject, dat hen in hun specifieke omgeving een toekomstperspectief biedt. Les Marronniers heeft hiervoor niet moeten bijbouwen: er waren al beveiligde lokalen beschikbaar.

Buiten die beveiligde omgeving biedt ‘La Canopée’ opvang aan een tweede groep van dertig geïnterneerden. Het zijn geïnterneerden die ofwel doorstromen vanuit andere afdelingen van Les Marronniers, ofwel de gevangenis verlaten en in aanmerking komen voor een resocialisatietraject.

De zorg binnen beide projecten samen kost jaarlijks 564.000 euro. Dit bedrag wordt vrijgemaakt vanuit het budget Volksgezondheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.