Kamer schaft ziektebriefje voor één dag gedeeltelijk af

De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdagnacht het licht op groen gezet voor de gedeeltelijke afschaffing van het ziektebriefje voor één dag. Werknemers van bedrijven met meer dan 50 medewerkers zullen drie keer per jaar afwezig kunnen zijn wegens ziekte zonder medisch getuigschrift.

De maatregel moet de administratieve last voor huisartsen beperken. 

Dat het ziektebriefje voor één dag deels verdwijnt betekent niet dat er geen controle meer kan zijn, benadrukte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) eerder: de werkgever kan nog altijd vragen dat een werknemer hem belt en de reden voor afwezigheid toelicht. 

De inperking van het ziektebriefje maakt deel uit van een ruimer pakket van maatregelen bedoeld om langdurig zieken vlotter opnieuw naar werk toe te leiden. Zo komt er een hervorming van de reïntegratietrajecten voor langdurig zieken, een systeem dat nu geregeld misbruikt wordt om mensen aan de deur te zetten wegens medische overmacht. Werkgevers die een beroep willen doen op medische overmacht om tot ontslag over te gaan, zullen een nieuwe procedure moeten opstarten. Bovendien moeten ze minstens negen maanden wachten en mag er geen reïntegratietraject lopen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.