De artsenindex en de begroting: een thema waarover Damien Thiery (MR) en Laurette Onkeinx (PS) elkaar steeds feller en bitser in de haren vlogen deze week in de Kamer. Ook Maggie De Block (Open VLD) zag zich genoopt om haar voorgangster de mantel uit te vegen. Maar ze werd tevens een spiegel voorgehouden.
De gespecialiseerde pers werd trouwens diverse keren voor zowel de kar van de oppositie als die van de meerderheid gespannen. Laurette Onkelinx vroeg Damien Thiery rechtuit of hij wel dezelfde pers las als zij als uit die pers zou blijken dat iedereen in de gezondheidszorg – patiënten, artsen, ziekenhuismanagers – gelukkig waren. Waarop Damien Thierry: “Ik heb nooit de term ‘gelukkig’ in de mond genomen, maar ik besef dat iedereen een stevige inspanning moet leveren.
Waarop Maggie De Block, voordien stevig aangepakt door Onkelinx voor haar forse besparingen, haar voorgangster lik op stuk gaf.
“Ik wil even reageren op de misplaatste en overdreven theatrale tussenkomst van de minister die voor mij verantwoordelijk was voor het budget. U had toen een heel groot budget, en ook toen u minister van Justitie was, had u dat. En we weten wat daarvan gekomen is. (...) Desondanks waren de resultaten niet navenant. Desondanks erfde ik acht plannen van u zonder financiering en vond u nooit geld voor de terugbetaling van bijvoorbeeld medicatie tegen hepatitis C, voor terugbetaling van hiv-remmers, of innovatieve medicatie zoals immuuntherapie. Dus hebt u de kwaliteit van onze gezondheidszorg laten achteruitgaan. (…) En voor de honoraria blaast u warm en koud. Wat wilt u nu: hogere honoraria of lagere voor de vrije beroepen?"
Maggie De Block: "Voor de honoraria blaast u warm en koud. Wat wilt u nu: hogere honoraria of lagere voor de vrije beroepen?"
(applaus van de liberale bank)
Laurette Onkelinx: “(Theatraal) Vreemd dat er applaus komt van de liberalen hiervoor voor maatregelen op de rug van de artsen, artsen die ik dan moet verdedigen. En uiteraard verdedigde ik toen de patiënten. Ik investeerde (zoals in het Kankerplan: tientallen miljoenen voor geneesmiddelen en technologie die niet terugbetaald werd). En het is waar dat ik gewerkt heb voor de chronisch zieken. Zij (de minister, n.v.d.r. doet dat ook, maar tot hun nadeel). (…)"
Indexmassa
"En precies wat die zorgverleners betreft en hun indexmassa. Met mij hebben ze onderhandeld om een deel van hun index te herinvesteren in projecten om de kwaliteit van hun werk te verbeteren. Zoals voor de wachtposten van de huisartsen. Wat doet u, mevrouw de minister? U komt binnen op de ministerraad, men zegt u dat er toch meer dan genoeg geld is voor gezondheidszorg en ondanks het feit dat u in de commissie zei dat er geen geld meer was om te besparen, beweert u dan toch dat het politiek noodzakelijk is. Zo verdedigt men geen gezondheidszorgsysteem. Een juweel in ons land! U hebt uw rug niet voldoende gerecht om dat te verdedigen."
(applaus van de socialisten)
Damien Thiery: “U zegt, mevrouw Onkelinx, dat de zorgverleners met u onderhandeld hebbent over de index. Dat is interessant. 2011: index 1,4%. Toegestaan: 0%. 2012: theoretische index: 2,99%. Toegestaan: 1%. Is dat overleggen?"
Onkelinx: "Mevrouw De Bock belooft van alles en houdt zich er niet aan. Dat is haar probleem.
Onkelinx: (…) We overlegden zeker. Om uiteindelijk tot een compromis te komen. Maar mevrouw De Block belooft van alles en houdt zich er dan niet aan. Dat is het probleem. Idem voor de begroting. U belooft zaken die u niet kunt waarmaken. En binnenkort komt u hier weer staan, wat meer ‘uitgekleed’ met het excuus dat u politiek niet anders kon!"
Artsen: wachten op publicatie in het Staatsblad
Wat de ontbinding van het akkoord betreft wegens woordbreuk van de regering (indexbesparing) is het wachten op publicatie in het Staatsblad vooraleer de syndicaten kunnen reageren.
Marc Moens (Bvas): "De besparing op de index zal in de programmawet komen die voor het jaareinde gepubliceerd wordt. Dan kunnen we binnen de 15 dagen een aangetekende brief sturen met de vraag tot de ontbinding van het akkoord. Binnen de 30 dagen moet Jo De Cock dan weer de medicomut samenroepen en dan zullen we zien wat er gebeurt. Intussen blijft het huidige akkoord van kracht."