Imelda start project tegen medicatiefouten

Imelda Bonheiden start een uniek samenwerkingsproject tussen patiënten en zorgverleners over veilig medicatiegebruik.

Zorgverleners en zorgorganisaties uit de Mechelse regio starten de campagne: “Je medicatieschema: zorg dat je het altijd bij hebt!” Zowel patiënten als zorgverleners willen samen denken, praten en werken aan een correct medicatieschema. Zo moet het aantal medicatiefouten en ziekenhuisopnames die daarvan het gevolg zijn, aanzienlijk dalen. Er wordt geschat dat jaarlijks maar liefst 42.000 ziekenhuisopnames te wijten zijn aan medicatiefouten. De vermijdbare kost van medicatiefouten bedraagt meer dan 200 miljoen euro. Hoewel niet alle medicatiefouten vermijdbaar zijn, is toch 50 tot 70% dat door patiënten systematisch en grondig op te volgen.

Correct medicatieschema

Medicatiefouten voorkom je allereerst bij een correcte medicatieoverdracht, een zwak punt in België en een oorzaak van het grote aantal medicatiefouten en medicatiegebonden ziekenhuisheropnames. Een correct medicatieschema helpt om het overzicht te bewaren. Bovendien is het een handig communicatiemiddel tussen specialist, huisarts, apotheker, patiënt, thuisverpleging, enz. Patiënten beseffen nog te weinig hoe belangrijk zo’n overzicht kan zijn bij een consultatie, ziekenhuisopname en zeker ook in noodgevallen. De campagne “Je medicatieschema: zorg dat je het altijd bij hebt!” maakt hen daarvan bewust. Maar ook de zorgverleners worden aangemoedigd om mee te denken: "We sporen patiënten aan om samen met zijn zorgverleners een schema op te stellen en dit mee te nemen bij elk contact met een zorgverlener. Daarnaast is het duidelijk signaleren van wijzigingen en het informeren van zorgverleners van groot belang”, licht Kristin Müller, stafmedewerker Imeldaziekenhuis, toe.  

Ook met AZ Sint-Maarten

De patiënt krijgt zes tips ter verbetering. De campagne kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen een grote groep zorgverleners en zorgorganisaties uit de Mechelse regio. Het Imeldaziekenhuis te Bonheiden startte 2014 een werkgroep medicatiezorg op. De HuisArtsenKring Dijle en Nete, het Lokaal Multidisciplinair Netwerk Dijle en Nete, het Wit-Gele Kruis, de Vlaamse apothekersverenigingen en ook de Vlaamse Beroepsvereniging van Zelfstandige Verpleegkundigen boden meteen hun medewerking aan. Ook AZ Sint-Maarten besloot te participeren. Zo wordt regionaal eenzelfde boodschap uitgedragen. Aan de hand van brochures en posters wordt de informatie verspreid.

Digitale toekomstperspectieven?

Momenteel wordt nog met een papieren medicatieschema gewerkt. Dit staat het opzet om gegevens te delen - om als zorgverleners samen te werken en om de patiënt ook zijn verantwoordelijkheid te laten nemen - niet in de weg. Van zodra de computersystemen in ziekenhuizen, huisartsenpraktijken, thuiszorg en apotheken voldoende op elkaar afgestemd zijn om het medicatieschema digitaal te delen, volgt de de overstap naar een elektronisch document.

Vanaf donderdag 10 december worden van 10u tot 16u brochures en blanco medicatieschema’s uitgedeeld. Gedurende de daaropvolgende maanden ondersteunen folders en posters de campagne. Deze folders en posters worden voorzien in de consultatieruimtes van huisartsen en specialisten, op verpleegafdelingen en medisch technische diensten, in de wachtzalen van de ziekenhuizen, bij de apothekers en thuisverpleegkundigen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.